Vesti
17.04.2019. 13:36
R.E./B92/Foto:Shutterstock

"Pozivamo Vašington i Brisel da utiču na Prištinu"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Rusija poziva SAD i EU da shvate svoju odgovornost za sprovođenje rezolucija SB UN i da utiču na kosovske lidere da zaustave provokacije protiv Srbije.

"Pozivamo Vašington i Brisel da utiču na Prištinu i da shvate svoju odgovornost za sprovođenje rezolucije SB, sačinjene zajedno sa SAD i Evropom i nateraju kosovske Albance da zaustave provokativnu i konfrontirajuću politiku", rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov nakon razgovora s Ivicom Dačićem u Moskvi.

On je istakao da Rusija neće dozvoliti da Savet bezbednosti promeni mandat Ujedinjenih nacija na Kosovu. "Čini nam se da Zapad pokušava da prisili sekretarijat UN da progura neke predloge, koji će potkopati mandat Misije UN na Kosovu. To bi bilo direktno krešenje Rezolucije 1244, a mi ćemo uciniti sve što je u našoj moći da se taj provokativni plan ne realizuje", naglasio je Lavrov.

Lavrov je najavio da će Rusija nastaviti napore za razvoj koordinacije spoljne politike sa Srbijom. "Nastavljamo intenzivan dijalog i kontakte na najvišem nivou, čemu je ton posebno dala poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu u januaru", rekao je Lavrov.

On je podsetio da je Putin sa zvaničnicima u Beogradu tada razgovarao o sprovođenju prethodnih dogovora, kao i da su dogovoreni novi vidovi saradnje u oblasti privrede, spoljne politike i međuparlamentarne razmene.

"Naša parlamentarna saradnja se razvija", istakao je Lavrov. "Sledeći sastanak bilateralne Međuparlamentarne komisije, kojom kopredsedavaju predsednik Dume, Vjačeslav Volodin i predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković, biće održan u junu u Beogradu", dodao je Lavrov.

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve