Vesti
26.04.2019. 20:00
Rade Jerinić

Pravi vođa opozicije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net
Iako su prošle dve i po decenije od poslednjih protesta na kojima su Đorđević i Đilas učestvovali, nije samo vreme i godine ono što ih razlikuje. Nije to samo neka kinta više u džepu, mada to  odavno nije više tek samo neka sitna kinta. Onda su bili studenti sa ambicijom i idejom, a danas, nakon dugog putešestvija u kome su iskusili sve - od studentske abonentske kartice do miliona evra, "Dajrekt medije", ministarskih mesta i vrhunske moći, jednostavno nisu to više isti ljudi. Svaka moć kvari, a apsolutna kvari apsolutno.
Govoreći o svojoj kompaniji "Dajrekt medija", koja je danas u vlasništvu investicionog fonda KKR, Đilas je izjavio da su u aprilu 2001. godine tu firmu osnovali Mlađan Đorđević, Egon Franičević i Milan Krstić. On pak postaje zvaničan vlasnik firme tako što njegov „Multikom grup" za 10.000 dolara kupuje "Dajrekt mediju". U intervjuu za portal KRIK, Đilas je priznao da je on bio vlasnik od početka, ali da nije želeo da se firma u papirima vodi na njega. „Mi smo tada razmišljali kako da preživimo sankcije, Miloševića. Ja sam bio u BBDO (svetska reklamna agencija) i bilo je tako da ne možete u isto vreme da budete i vlasnik kompanije koja se bavi TV pravima. Dogovorio sam se s Mlađanom Đorđevićem da on bude osnivač firme", rekao je Đilas. I ovo je zapravo suština njihovog odnosa. Kada Đilas želi da se nešto što je njegovo ne vidi, onda je Mlađan Đorđević osoba od najvećeg poverenja kome se imovina poverava. Znači stavka lojalnosti nije upitna niti u jednom trenutku.
Takođe, početkom 1995. godine zajedno su se uz nekolicinu prijatelja otisnuli u poslovnu avanturu van granica Srbije. Tačnije, u Češkoj su jedno vreme, ako ćemo da baratamo činjenicama, još uvek su suvlasnici u firmi "MD international", koja je registrovana u toj zemlji. Nije poznato koji su to zapravo poslovi bili, ali je Dragan Đilas često koristio svoju češku avanturu kao legitimno objašnjenje kako je stekao novac istovremeno mu dajući legitimitet. S jednom razlikom, tog novca u Češkoj jednostavno nije bilo dovoljno da objasni prijavljenu imovinu koja je vredna približno 25 miliona evra. Obrti u kompaniji "MD international" merili su se tek kojom desetinom hiljada evra godišnje. Malo za pet ortaka koji su bili suvlasnici: Miloša Tomanovića, Marka Mijatovića, Mlađana Đorđevića, Andriju Kleuta i Đilasa. Ništa bolje sreće nije bilo ni sa kompanijama "Krokus" i "Linea", tako da se Đilasova avantura u Češkoj, bar ako je verovati zvaničnim podacima iz tamošnjih poslovnih registara, nije baš slavno završila.
Nakon pada sa vlasti Demokratske stranke, Đorđević zajedno sa Rakićem radi na tome da Dragan Đilas preuze Demokratsku stranku, što se i desilo i za šta je velikim delom bio zaslužan Đorđević, kao i za sve ostalo što se desilo DS-u.
Naravno od momenta ponovne aktivacije Dragana Đilasa sa političkom ambicijom da vlada Srbijom, aktivan je Mlađan Đorđević. Sa posebnim apetitom, verovatno svestan da je ovaj politički projekat kruna njihovih ambicija, uložio je svoje resurse u još jedan pokušaj. Od materijalnih do poznanstava i kontakata koje nesumnjivo poseduje u crkvi, Moskvi i među ekstremnim desničarskim organizacijama.
Kakva je zapravo uloga Mlađana Đorđevića u protestima dela opozicije u Beogradu? Kao što smo rekli, od ulice smo pošli u leto 1992. godine, sada su ponovo na ulici i ovaj put je Đilas tek istureni igrač, dok konkretne strateške poteze iz senke povlači Mlađan Đorđević. Jedino je on osoba koja je u stanju da suzbije liderske sujete Đilasa, Jeremića i Boška Obradovića kombinujući arsenal metoda koje mu daje novac, uticaj u Moskvi i Patrijaršiji i ozbiljna zaostavština iz fioka Miodraga - Mikija Rakića. U narativima, delovanjima i ponašanju lidera dela opozicije prepoznaju se elementi koji su u sličnim situacijama korišćeni u zonama gde su interes imale određene strukture sa kojima sarađuje Mlađan Đorđević: od sedenja na ulici, šatora i kampovanja do upada na RTS i izazivanja građanske neposlušnosti.
Ko je Mlađan Đorđević:
- Mlađan Đorđević, kum i blizak saradnik Dragana Đilasa, istinski motor i organizator protesta u Beogradu;
- Đorđević u stopu prati sve poslovne i političke poduhvate Đilasa od 1992. godine do danas. Bio je formalni vlasnik njegovih firmi i čovek za specijalne zadatke - gradio je kontakte u delovima SPC, bezbednosnim službama i među desničarskim organizacijama;
- Bio je uključen i u nastanak pokreta Dveri, njegovo finansiranje i prelazak u političku stranku;
- Održava i veze s određenim krugovima u Rusiji van zvanične politike Moskve koji su zainteresovani za zbivanja na Balkanu;
Opširnije pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa...

 

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
17°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve