Vesti
24.02.2020. 13:26
Tanjug

"PRECENJUJU UTICAJ NA MEDIJE" Zekić: REM ne odlučuje o pobedniku izbora

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Članica regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izjavila je da se u javnosti, posebno u opozicji, precenjuje uticaj tog tela na medije, čak i da može da utiče na rezultate izbora.

U intervjuu za "Večernje novosti", ona je rekla da oni koji nemaju politiku, visok rejting ili ne mogu da pobede na izborima, traže krivca, pa je tako "stvorena i fama oko REM-a".

"Glasina koja širi jednu apsolutnu laž - da REM odlučuje o tome ko će da pobedi na izborima. Sve da REM sutra bude ukinut, da ga nema, izbori će biti održani i bili bi legitimni", istakla je Zekićeva.

Dodala je da to znaju i ljudi u opoziciji, jedino što im "ne odgovara da to i priznaju, niti će".

Olivera Zekić najavila je ozbiljan monitoring izbora i da će REM nastojati da bude onaj faktor koji će na medijskom polju poboljšati izborni proces.

Ona je rekla da je gotov pravilnik o zastupljenosti stanaka na Javnom servisu RTS koji predviđa pluralizam i ravnopravni tretman svih učesnika u izbornom procesu, a privatnim televizijama biće upućene preporuke, jer, istakla je, REM nema prava da utiče na uređivačku politiku privatnih medija.

Olivera Zekić ukazala je i da mediji s nacionalnom frekvencijom nemaju obavezu da daju prostor zastupnicima bojkota izbora, ako bi to činili, ugrozili bi javni interes.

Povodom nekih zahteva u javnosti da se REM oglasi povodom emisije "Vladalac" emitovane na TV N1, ona je rekla da to telo nema nikakve ingerencije nad tom televizijom, jer je ona registrovana u Luksemburgu, tako da je za nju nadležno regulatorno telo te zemlje.

Zekićeva je za "Novosti"rekla i da REM nema nikakve mehanizme za rešavanje spora među televizijskim operaterima, već da je na njima da se on reši jer nikome ne odgovara.

"U svetu postoji mogućnost gledanja svih programa, naručivanja programa drugih operatera, uz normalnu nadoknadu - platiš i gledaš šta hoćeš. Ne vidim zašto to ne bi i ovde zaživelo", zaključila je Olivera Zekić.

Zekić: Šutanovac čitao moj mejl pre mene

Članica Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izjavila je da je Dragan Šutanovac u vreme kada je bio ministar odbrane, ili neko u njegovo ime, skinuo tekst sa njenog mejla.

U intervjuu za današnje "Večernje novosti", ona je rekla da je, dok je bila glavna urednica "Borbe", Šutanovac zvao i pitao kada će objaviti kolumnu Gorana Petrovića, koju ona još nije uspela da pogleda, što znači da je "već bila na njegovom stolu".

Zekićeva je dodala da je kasnije u razgovoru s njom i vlasnikom "Borbe" Ivanom Radovanovićem Šutanovac molio da je ne objavljuju zbog "državnih interesa".

"Kako je "doputovao" sa mog mejla do ministra vojnog, mogu samo da nagađam", zaključila je Olivera Zekić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
31°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve