Vesti
19.10.2023. 01:35
Beta

Da li će biti usvojeno?

Predlog zakona o medijima: Kada novinar (ne) sme da dobije otkaz

novinari
Izvor: Shutterstock

Sindikat novinara Srbije (SINOS) saopštio je da se u Predlog zakona o javnom informisanju i medijima, koji bi vlada Srbije trebalo da usvoji na sednici u četvrtak, na njihov predlog prvi put uvodi poglavlje kojim se reguliše pravo novinara na radu i povodom rada.

 

Navode da po zakonu novinaru ne može prestati radni odnos, umanjiti se ugovorena zarada ili ugovorena naknada za rad, zbog toga što je u mediju objavio istinitu tvrdnju ili izneo mišljenje, kao ni zbog toga što je svoje mišljenje izneo van medija kao lični stav.

Takođe, novinar ne može dobiti otkaz niti pogoršan položaj u redakciji zbog odbijanja da izvrši nalog kojim bi kršio pravna i etička pravila novinarske profesije.

Kada je reč o radnom vremenu, poslodavac je dužan da utvrdi raspored rada najkasnije 48 časova ranije, a u slučaju hitne potrebe, poslodavac može izmeniti raspored radnog vremena najkasnije u toku radnog dana, za naredni radni dan.

Poslodavac može zaposlenom uvesti pripravnost za rad, koji ne može trajati duže od četiri časa dnevno, odnosno dvanaest časova nedeljno, uz nadoknadu.

Kako je naveo SINOS, zaposleni ima pravo da u toku nedeljnog i godišnjeg odmora, ne odgovara na komunikaciju poslodavca, osim ako tokom njegovog odsustva nisu nastupile vanredne okolnosti u zemlji.

Nije prihvaćen predlog SINOS koji se odnosi na prošireno dejstvo kolektivnog ugovora niti smanjenje procenata za utvrdjivanje reprezentativnosti sindikalnih i poslodavačkih organizacija na pet posto, navedeno je u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dan kada su u Hrvatskoj ubijeni novinari RTS-a, niko još nije odgovarao
mediji, novinari

Da se ne zaboravi

09.10.2023. 08:56

Dan kada su u Hrvatskoj ubijeni novinari RTS-a, niko još nije odgovarao

Ovog 9. oktoba navršavaju se 32 godine od ubistva četvoro novinara Radiotelevizije Srbije (RTS) iz Šapca koji su izveštavali sa ratišta u Hrvatskoj, a za taj zločin, po navodima Udruženja novinara Srbije (UNS), niko nije odgovarao. 
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve