Vesti
24.11.2021. 15:34
Tanjug

Peticija protiv izmena

"Predlogom Zakona o referendumu građanima otet suverenitet"

Glasanje, referendum
Izvor: Shutterstock

Predstavnici organizacije "Kreni promeni" predali su Skupštini Srbije peticiju protiv izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Savo Manojlović iz te ogranizacije rekao je da su prikupili 68.000 potpisa, iznoseći zamerke na predložene izmene zakona, koje, tvrdi, mogu dovesti do zloupotreba.

Prema njegovim rečima, predlogom zakona "otet" je suverenitet od građana, jer se uvodi overa potpisa kojom će građanske inicijative morati da plaćaju više od 1,2 miliona dinara, ako žele da iznesu neki zakonski predlog.

Tvrdi i da je, u delu zakona koji se odnosi na finansiranje, javno finansiranje rezervisano isključivo za političke partije, pa će se, kaže, i predlaganje zakona "vezivati" samo za političke partije i bogate pojedince.

Bojana Selaković iz Građanske inicijative najviše zamera zbog toga što je proces koji se tiče usvajanja zakona, kako je navela, loše vođen, netransparentan i bez odgovarajuće javne rasprave.

Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije rekla je da te organizacije i stanovnici Jadra neće pristati ni na kakav referendum.

Ona je rekla da je Rio Tinto otkupio samo trećinu potrebne zemlje, a da ostali neće prodati "ni kvadratni metar više", te da je donošenje zakona ubrzano zbog referenduma koji je potreban Rio Tintu.

Inicijativu su pokrenuli Udruženje za zaštitu zakonitosti i ustavnosti, Građanske inicijative, YUKOM, CEPRIS, Beogradski centar za ljudska prava i "Kreni promeni".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rio Tinto i projekat "Jadar": O čemu se, zapravo, radi
baterija

Osnovni model

03.08.2021. 17:00

Rio Tinto i projekat "Jadar": O čemu se, zapravo, radi

Kompanija „Rio Tinto“ opredelila je 2,4 milijarde američkih dolara za izgradnju rudnika i postrojenja za preradu litijum-borata za projekat „Jadar“ u Loznici.
Close
Vremenska prognoza
light rain
21°C
17.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve