Vesti
08.06.2023. 13:55
Beta

Sastanak u Beogradu

O čemu su razgovarali predsednica Indije i Vučić

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednica Indije Drupadi Murmu ocenila je u Beogradu da su odnosi njene države i Srbije "jedinstveni" i izrazila odlučnost da se dalje razvijaju.

"Odnosi Srbije i Indije su zaista jedinstveni još od Pokreta nesvrstanih, zasnivaju se na uzajamnom poverenju, razumevanju i podršci kada je reč o pitanjima od zajedničkog interesa", rekla je ona novinarima posle sastanka sa svojim srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

Dodala je da je sa Vučićem imala "konstruktivan i produktivan" sastanak o svim važnim aspektima bilateralnih odnosa i o svetskim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

"Ostajemo posvećeni tome da ubrizgamo još više ambicija u ove vitalne odnose", rekla je i dodala da je Nju Delhi odlučan da dalje gradi odnose sa Beogradom, investira u nauku i tehnologiju u promove još više odnose među građanima dve zemlje.

Murmu je istakla da se s Vučićem dogovorila da jačaju "koordinaciju i saradnju u Ujedinjenim nacijama i drugim multilateralnim forumima".

U toku je Srpsko-indijski poslovni forum.

"Srbija je tradicionalni prijatelj Indije i itekako smo zainteresovani da saradjujemo. Želimo da imamo detaljne razgovore i uspostavimo partnerstvo koje će dalje ojačati naše odnose", dodala je ona.

Vučić je rekao da odnose Srbije i Indije karakteriše "istinsko prijateljstvo" koje, po njegovim rečima, datira iz vremena početaka Pokreta nesvrstanih.

Vučić je posle sastanka sa predsednicom Indije Drupadi Murmu podsetio da je to prva poseta predsednika te države Srbiji od 1972. godine.

"Ogromna je čast što imam privilegiju da vas ugostim u Beogradu. Uveren sam da ste na svakom koraku u Beogradu i Srbiji mogli da osetite naše gostoprimstvo i najbolji odnos koji naš narod koji gaji prema prijateljskom narodu Indije. Ponosni smo na naše tradicionalno prijateljstvo", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciju za novinare.

Podsetio je da su diplomatski odnose dve zemlje uspostavljeni 1948. godine i zahvalio Indiji na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i poštovanju međunarodnih javnopravnih normi.

On je kazao da trgovinska razmena dve zemlje trenutno iznosi oko 330 miliona evra i ocenio da postoje mogućnosti da bude 20 puta veća.

"Naša trgovinska razmena raste, ali je i dalje nedovoljna imajući u vidu potencijale. Naš je cilj da privučemo deo indijskih investitora, da pristupimo veoma snažnom privatnom sektoru Indije, da razvijamo saradnju u oblasti startapova", rekao je Vučić.

Najavio je da će dve strane razmotriti uvođenje direktnog leta između Beograda i Nju Delhija i dodao da je ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću dao nalog da se u narednim danim "uprosti" vizni režim sa Indijom u cilju privlečanja turista i poslovnih ljudi iz te zemlje.

"Razgovarali smo i o saradnji u oblasti odbrane, Indija je jedan od najvećih proizvođača i kupaca naoružanja i vojne opreme u svetu. Možemo da napravimo veliku saradnju po pitanju artiljerije u budućnosti", rekao je predsednik Srbije.

Predsednica Indije će u zvaničnoj poseti Srbiji biti do petka. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
23°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve