Vesti
27.09.2023. 14:51
R.E.

Preminuo Fedor Herbut

Veliki gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti

SANU
Izvor: Shutterstock

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) je sa velikom žalošću obaveštava javnost da je  25. septembra 2023. godine, u 91. godini, preminuo njen član  Fedor Herbut (Novi Vrbas, 2. maj 1932).

Bio je jedan od naših najistaknutijih stručnjaka u oblasti teorijske fizike, međunarodno priznat po svojim izuzetnim naučnim dostignućima iz oblasti kvantne teorije informacije i kvantne mehanike.

Polje njegovog naučnog rada obuhvatalo je osnove kvantne teorije informacije,  izvođenje zakona verovatnoće u kvantnoj mehanici, identične čestice, reprezentacije vektora stanja dvočestičnih sistema antilinearnim Hilbert-Šmitovim operatorima, teoriju merenja, kvantnu logiku, interpretaciju relativnih stanja, kao i primenjenu matematiku i matematičku fiziku.

Diplomirao je fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) u Beogradu 1957. godine. Nakon završetka osnovnih studija zaposlio se kao asistent u Institutu „Boris Kidrič“ (IBK) u Vinči. Od 1960. do 1963. godine, kao stipendista Instituta, stručno se usavršavao na postdiplomskim studijama na Univerzitetu u Birmingemu (Engleska), na Odeljenju za teorijsku fiziku pod mentorstvom čuvenog fizičara Rudolfa E. Pajerlsa. Na istom univerzitetu je doktorirao 1964. godine. Po povratku u zemlju nastavlja da radi u Institutu „Boris Kidrič“, gde je izabran u zvanje naučnog saradnika 1965. godine, a viši naučni saradnik postao je 1974.  Prelazi na Prirodno-matematički fakultet (PMF) Univerziteta u Beogradu 1976. godine, gde je prošao sva univerzitetska zvanja, a za redovnog profesora izabran je 1984. godine.

Za dopisnog člana Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke SANU  izabran je 1988, a za redovnog 2003. godine. U okviru SANU  bio je predsednik Odbora za fiziku i meteorologiju Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke, predsednik Odseka za fiziku, kao i rukovodilac naučnog projekta "Statističnost i kauzalnost u kvantnoj mehanici“.

1
Izvor: SANUFedor Herbut

Njegova bogata naučna bibliografija sadrži preko 100 naučnih radova objavljenih u stručnim domaćim i međunarodnim časopisima, veliki broj naučnih studija i nekoliko udžbenika, među kojima se izdvajaju Kvantna mehanika za istraživače I i II, koji su svojim vizionarskim sadržajem i obuhvatnošću postali jedna od najznačajnijih naučnih publikacija na našem jeziku, udarivši temelj Beogradske škole kvantne mehanike.

Bio je stalni član  Međunarodnog udruženja matematičkih fizičara (International Association of Mathematical Physicists), kao i Izdavačkog saveta domaćeg naučnog časopisa Sveske fizičkih nauka SFIN.

Dobitnik je nagrade Instituta "Boris Kidrič“ za najbolji naučni rad (1968).

Svojim naučnim i pedagoškim radom dao je veliki doprinos razvoju teorijske fizike.

Njegov odlazak veliki je gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i sveukupnu nauku, stoji u saopštenju SANU.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
14°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve