Vesti
04.08.2021. 08:39
Tanjug

Novinar i ambasador

Preminuo Miroslav Lazanski

Miroslav Lazanski, 4. 8. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / FILIP KRAINČANIĆ

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski, dugogodišnji novinar "Politike" i vojni analitičar, preminuo je u Beogradu u 71. godini, javio je RTS. Ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je da je Lazanski preminuo.

Rođen je 18. septembra 1950. godine u Karlovcu gde je završio osnovnu školu, u Trebinju srednju, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gde je i započeo novinarsku karijeru.

Kao novinar pisao je za tamošnje listove "Polet", "Vjesnik", "Danas" i "Start", u februaru 1991. prešao je u Beograd i počeo da piše za dnevni list "Politika", a osim toga pisao je i za listove "Politika ekspres", NIN, "Večernje novosti", zagrebački "Start", "Katimerini", "Diamond weekly" i "Securitarian".

Napisao je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izveštavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu i Metohiji, Libiji...

Intervjuisao je, između ostalog, komandante NATO snaga generala Bernarda Rodžersa, generala Džona Galvina, maršala Sovjetskog Saveza Sergeja Ahromejeva, komandanta Varšavskog pakta Viktora Kulikova, ministra odbrane Sovjetskog Saveza maršala Dmitrija Jazova, komadanta ratne mornarice ŠSR, admirala flote Vladimira Cernavina, predsednika Sirije - maršala i vrhovnog komadanta Sirijske arapske armije - Bašara el Asada, kao i još tridesetak drugih ministara odbrane i načelnika generalštaba različitih armija širom sveta.

Od 2016. do 2019. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Srbije, a na funkciju ambasadora Srbije u Ruskoj Federaciji imenovan je sredinom 2019. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Preminuo "selfi deka"
Zoran Stanković

Zoran Stanković

30.07.2021. 16:32

Preminuo "selfi deka"

Posle duge borbe sa melanomom preminuo je jedan od najpopularnijih Kraljevčana - Zoran Stanković. Vest o njegovoj smrti saopštio je Dejanov sin na Instagram nalogu svog oca.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
5°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve