Vesti
23.09.2019. 14:36
Tanjug

"PRIDOBIJANJE GLASAČA" Budak: Situacija u Hrvatskom društvu nije dobra

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Neven Budak, hrvatski istoričar sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu, izjavio je da tolerisanje ustaškog pozdava "za dom spremni", crtanje grafita s ustaškim simbolima i fizički obračuni sa Srbima, govori da situacija u hrvatskom društvu nije dobra, ali je ona, kaže, jako daleko od situacije uoči i tokom Drugog svetskog rata.

Budak smata da je reč o dve neuporedive situacije. Ipak, o tome šta bi se jednog dana moglo dogoditi, Budak kaže da je danas tešo reći.

"Moramo raditi na tome da se takve tendencije smanje i da se vratimo na kolosek jedne civilizovane građanske države", rekao je Budak za hrvatski nedeljnik Novosti. Budak kaže da je građansko vaspitanje, jedna od svari koju bi hitno trebalo napravit.

"S jedne strane se zaista čini da gubimo bitku i da revizionističke tendencije jačaju, ali još je dobro kada se uporedimo s nizom jugoistočnih i srednjevropskih država", rekao je.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
photo: Pixabay

Pročitajte još: Povijest jedne laži

Upitan kako je moguće da, na primer, nedavni izlivi fašizma u Rijeci u Hrvatskoj politička scena nepogrešivo detektuje, a ne vide ga u svom dvorištu, Budak kaže da većina hrvatskih političara vrlo dobro zna što se događalo i ko je šts radio u Drugom svetskom ratu.

"Naravno, u srži politike je da pokušava biti na vlasti i pridobiti glasače. Šteta je što neki procenjuju da udvaranjem ekstremnoj desnici mogu dobiti više glasova, umesto da se drže istorijske istine", kaže Budak.

Upitan da li smatra da u revizionizmu prednjače crkveni krugovi, iz kojih dolazi teza o posleratnom logoru u Jasenovcu, Budak kaže da ne bi rekao da "crkva u celosti stoji iza toga, ali je evidentno da neki visoki crkveni zvaičnici podržavaju takvu politiku".

"Rekao bih da je prilično skandalozno da država finansira rad udruženja koja se bave istraživanjem navodnog posleratnog logora u Jasenovcu. Nemam ništa protiv toga da naučnici istražuju šta se tamo događalo od 1941. i posle rata, ali to mora biti naučni pristup, a to što oni rade po mojem mišljenju nije...", rekao je.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC

Povezane vesti - A U SPLITU NIŠTA NOVO: Osvanuli grafiti “Ubij Srbina”, “Novinari crvi”…

Govoreći o ustaškom pozdravu, Budak kaže ds nema dileme oko ustaškog pzdrava, te da to nija stari hrvatski pozdrav.

"Nevolja je što su ga počeli koristiti HOS-ovci 1991., ali ako je tim ljudima zaista stalo do normalne i zdrave hrvatske države, smatram da bi sami trebalo da se odreknu korišćenja tog pozdrava i u komemorativne svrhe. Mislim da bi taj pozdrav trebalo zabraniti, ali je pitanje kako to kažnjavati ako se koristi na utakmicama ili koncertima", rekao je Budak i dodao da bi trebalo ići na na informiranje putem medija i obrazovanja, a političari bi trebalo da budu odgovorni i javno upozoravati na neprihvatljivost korištenja tog pozdrava.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
18.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve