Vesti
31.05.2023. 14:26
Beta

Srednje škole

Proba državne mature, rezultati 5. juna

škola, test, đaci
Izvor: Shutterstock

U svim srednjim školama u Srbiji je, u cilju testiranja sistema za realizaciju državne mature, održana proba tog ispita iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, rešenja za test biće objavljena na portalu Moja matura u svim srednjim školama posle 12 časova, a učenici će moći da ulože prigovore putem tog portala po objavljivanju preliminarnih rezultata 5. juna.

"Ovom aktivnošću Ministarstvo prosvete proverava svaki organizacioni segment procesa državne mature od štampanja testova, njihovog pakovanja u sigurnosne kese, distribucije, rešavanja testova, kontrole, skeniranja u 17 centara, softverskog pregledanja, do mogućnosti elektronskog podnošenja prigovora na rezultate pregledanja testova", stoji u saopštenju.

Iz ministarstva su naveli i da testiraju novi informacioni sistem i portal Moja matura, putem kog će se u budućnosti vršiti prijava učenika srednjih škola za državnu maturu, postavljanje e-vežbaonice i materijala za pripremu mature, informisanje kandidata o uslovima upisa na fakultete i upisnim kvotama itd.

"Učenici i roditelji već imaju iskustva sa sličnim softverom, portalom Moja srednja škola, putem koga se prati proces završnog ispita na kraju osnovne škole i vrši upis u srednje škole", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo prosvete predložilo je ranije da se u cilju pripreme obrazovnog sistema za uvođenje državne mature, implementacija tog ispita u obrazovni sistem produži za dve godine, odnosno da se ona umesto u junu 2024. godine, polaže u junu 2026. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto su srednjoškolci protiv državne mature
učenik, škola, ispit

Da li su u pravu?

10.04.2023. 09:38

Zašto su srednjoškolci protiv državne mature

Učenici koji su srednju školu upisali 2020. prvi polažu državnu maturu sledeće godine. I upravo su oni protiv najavljenog koncepta jedinstvenog ispita. Peticiju je potpisalo više od 25.000 roditelja i učenika. Prethodnih dana s njima je razgovarao i resorni ministar. Nema najave novog odlaganja mature, samo poruka da je ministarstvo otvoreno za razgovor.

Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve