Vesti
30.06.2024. 09:33
Beta

Dačić objasnio

Proglašen CRVENI NIVO BEZBEDNOSTI u Srbiji

1
Izvor: AP / Marko Drobnjakovic

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je za Dnevnik Radio televizije Srbije (RTS) da je Srbija bezbedna posle jučerašnjeg napada na izraelsku ambasadu u kojem je jedan pripadnik žandarmerije ranjen.

On je dodao da je proglašen crveni nivo bezbednosti i da su policajci, pripadnici žandarmerije i drugih jedinica MUP prisutni na mnogim lokacijama u Srbiji.

"Pojačano je obezbeđenje diplomatsko-konzularnih predstavništava, državnih institucija, ali i kritičnih infrastrukturnih objekata, naročito onih gde ima puno ljudi, poput tržnih cenatara, autobuske i železničke stanice, užih centara gradova", naglasio je Dačić.

Istakao je i da je situacija bezbedna i da je "teroristički akt zaustavljen na prvom koraku, ali da je takva procedura i da je proglašenje crvenog nivoa bezbedenosti preventivna mera.

"Nekada ovakvi napadi mogu da budu zamka i skretanje pažnje, a da glavni napad usledi negde drugde, zato je neophodno podići nivo bezbednopsti i ništa ne prepuštati slučaju", podvukao je Dačić.

Naglasio je i da je terorista Miloš Žujović (25), versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca, a da mu je suptuga muslimanka iz Crne Gore.

Ministar je rekao i da je Žujović pre napada kod Ambasade Izraela, obilazio beogradsku Sinagogu.

"Tamo je bila policija. Možda bi i tamo nekoga napao da nije bilo policije", istakao je Dačić.

Dodao je i da je pre napada na žandarma ispred ambasade, Žujović tri puta dolazio do kućice u kojoj boravi obezbeđenje ambasade i raspitivao se za neki muzej.

"Inače, on je prešao da živi u Novi Pazar. Znamo i da ima jednogodišnje dete, koje je sa majkom. Pretresli smo kuću u Novom Pazaru i Mladenovcu, gde su mu roditelji", podvukao je Dačić.

Ministar je posebno istakao smirenost, spremnost i obučenost žandara M. J. koji je sa strelom u vratu uspeo da likvidira napadača, ali i da ostane potpuno smiren i ne dira strelu, što mu je i spasilo život, jer nije bilo obilnijeg krvarenja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
19°C
02.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve