Vesti
14.09.2023. 13:10
Beta

Novost

Promena podataka u biračkom spisku od sada online

kompjuter, ruke, preduzetnica
Izvor: Shutterstock

Podnošenje zahteva za upis ili promenu podataka u biračkom spisku građanima je od četvrtka dostupno elektronski, potpuno besplatno, saopštilo je ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije.

Ova usluge na portalu eUprava biće pod nazivom "Zahtev za upis/promenu podataka u Jedinstvenom biračkom spisku", piše u saopštenju.

Nova opcija građanima omogućava da posredstvom portala eUprava izvrše uvid u podatke koji se o njima vode u biračkom spisku, podnesu zahtev za njihov upis ili promenu, kao i da im odgovarajuće rešenje u obliku elektronskog dokumenta bude dostavljeno u njihovo eSanduče.

Da bi građani pokrenuli ovu uslugu, potrebno je da budu punoletni državljani Srbije koji su registrovani korisnici portala eUprava i prijavljeni mobilnom aplikacijom ConsentID ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom.

Nakon prijave na portal eUprava, korisnik može izvršiti uvid u podatke klikom na ekran "Jedinstveni birački spisak" i po potrebi podneti zahtev za izmenu podataka.

Usluga je besplatna, a svaka osoba može isključivo za sebe da podnese zahtev.

Rok za postupanje nadležne ovlašćene osobe za ažuriranje biračkog spiska je 24 časa od prijema zahteva.

Toj promociji su prisustvovali ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

"Pokretanjem ove usluge nastavili smo da radimo na dodatnom unapređenju Jedinstvenog biračkog spiska, jedne od najažurnijih evidencija u zemlji, i napravili novi iskorak u potpunoj digitalizaciji i stvaranju uprave po meri  građana i privrede", kazao je Martinović.

Kako je naveo, Srbija danas ima više od dva miliona eGrađana, "što znači da su se sve generacije, uključujući i penzionere,  dobro snašle u korišćenju savremenih informacionih tehnologija".

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dačić o izborima: "Nema šanse da opozicija osvoji većinu"
1

"Vučić jedva čeka"

13.09.2023. 20:30

Dačić o izborima: "Nema šanse da opozicija osvoji većinu"

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da "ne vidi" da postoji šansa ili mogućnost da dođe do promena na političkoj sceni u smislu da opozicija osvoji većinu na izborima.
Close
Vremenska prognoza
shower rain
11°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve