Vesti
20.01.2023. 13:44
Beta

Ministarstvo tvrdi

Pronađeno bogato ležište zlata u Srbiji

zlato
Izvor: Shutterstock

Na lokalitetu Čoka Rakita, u Opštini Žagubica, pronađeno je bogato ležište zlata, a preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazali su i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto, objavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

"Potencijalne rezerve značajne su sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, posebno za region istočne Srbije. Ono što treba napomenuti, jeste da je projekat u fazi istraživanja, da je potrebno kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi", istakla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Kako je u saopštenju navedeno, Čoka Rakita je oko tri kilometra jugoistočno od projekta "Timok Gold", a preliminarno određene dimenzije ležišta su 500 metara x 250 metara x 80 metara.

Rezultati istraživanja su ohrabrujući, kako je naglašeno, u smislu visokog sadržaja zlata, kao i mogućnosti njegovog dobijanja kroz proces flotiranja i kasnije metalurški proces.

Ocenjeno je da ovo potencijalno ležište daje dodatnu vrednost ležištima koja su već detektovana na projektu "Timok Gold" kod Žagubice, koji realizuje kanadska kompanija "Dundee Precious Metals INC", koja je i objavila vest o novom nalazištu zlata.

"Ovo otkriće je značajno i sa aspekta potencijalnog značajnog povećanja resursa i rezervi rude zlata u Srbiji", navela je ministarka.

Navedeno je i da rezultati predstavljaju značajan korak napred u poznavanju geologije ležišta, ali da to još uvek ne znače otvaranje rudnika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Đedović: "Preseljenje meštana Krivelja zbog ugroženosti od rudnika"
rudnik, rudari

Ministarka naložila

13.01.2023. 10:14

Đedović: "Preseljenje meštana Krivelja zbog ugroženosti od rudnika"

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da intenzivno radi na rešavanju problema meštana MZ Krivelj kod Bora, čije je naselje ugroženo rudarskim aktivnostima i da će domaćinstvima biti pružena prilika za preseljenje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve