Vesti
11.02.2022. 11:53
Tanjug

Najavljen i štrajk

Prosvetari pred ministra sa konkretnim zahtevom

učionica, škola
Izvor: ANA-MPA / VASILIS PSOMAS

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) zatražila je u razgovoru sa resornim ministrom Brankom Ružićem, povećanje plata u rebalansu budžeta od 12 odsto, kao i isplatu 20.000 do kraja marta na ime Svetosavskih nagrada, a ukoliko ne dođe do ispunjenja zahteva, najavili su da će održati štrajk 17. marta.

Prema rečima Vladimira Adžića iz Unije SPRS, ministar je na sastanku dao obećanje da će pričati na vladi o nekoj vrsti solidarne pomoći za prosvetare, ali da o povećanju "nije bilo govora".

"Povećanja su sektorska, a to prosveti odgovara. Potpisanim sporazumom trebali su u januaru 2016. godine da se uvedu platni razredi, ali njih nema ni u januaru 2022", rekao je Adžić novinarima.

On je rekao da je plata nastavnika 67.000 dinara, što je, kaže, mizerno malo i dodao da sindikati ne žele da im se isplaćuje jednokratna ili solidarna pomoć.

"Želimo da dobijemo ono što smatramo da nam pripada. Neki odgovor Ministarstva je da to nije bilo predviđeno budžetom", istakao je Adžić.

Na pitanje da li ostaju pri zahtevu da se održava onlajn nastava u školama, Adžić je rekao da se i dalje zalažu za to, ali da će se pratiti situacija.

Jedna od tema sastanka bila je i gradnja stanova za prosvetare po povlašćenim cenama po ugledu na vojsku i policiju, što je, kaže, Adžić naišlo na pozitivan odgovor kod resornog ministra.

Adžić je naglasio da je dobro što je danas razgovarano i istakao da se neće odustati od štrajka 17. marta u više od 800 škola i ispred resornog Ministarstva.

Sastanak u petak održan je sa sva četiri reprezentativna sindikata.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto je Sveti Sava školska slava
Sveti Sava

Savindan

27.01.2023. 02:25

Zašto je Sveti Sava školska slava

U Srbiji se 27. januara obeležava školska slava Sveti Sava, u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve