Vesti
24.12.2023. 19:44
23:37
R.E./ RTS

Počelo ispred RIK-a

Protest u Beogradu: Incidenti, hapšenja... (FOTO)

1
Izvor: ATAIMAGES / Antonio Ahel

Protest opozicije okupljene oko koalicije "Srbija protiv nasilja", koji je počeo u nedelju uveče ispred zgrade RIK-a u Beogradu, a nastavio se se ispred gradske skupštine Grada, završen je.

Tokom protesta desilo se više incidenata.

Pripadnici policije i Žandarmerije okružili su nešto pre 22 časa zgradu Skupštine Beograda i potisnuli učesnike protesta sa platoa ispred te institucije.

Policajci u opremi za razbijanje demonstracija veoma su brzo izveli akciju, a građani su se razbežali u nekoliko pravaca.

Policijskoj akciji su prethodili incidenti u kojima je po navodima televizije N1, grupa maskiranih osoba kamenicama gađala zgradu Starog dvora.

Policija je postavila kordone u ulicama koje okružuju Skupštinu grada, a deo snaga Žandarmerije uputio se ka trgu Slavija. 

Prema nezvaničnim informacijama, ranije je privedeno nekoliko osoba, a u incidentima povređen funkcioner Stranke slobode i pravde (SSP) Željko Vagić. 

Ranije tokom večeri, poslanici liste "Srbija protiv nasilja" pokušali su oko 19 sati da uđu u zgradu Skupštine grada, ali su vrata bila zaključana.

Poslanik i jedan od lidera SPN-a Srđan Milivojević je poručio da su spremili konkretnu akciju i poručio onome "ko je pokrao izbore da je gotovo".

"Prelila se čaša gneva i besa", rekao je Milivojević i ponovio da se traži ponavljanje izbora.

Aleksandar Jovanović Ćuta je okupljenim građanima poručio da je vreme za dela i da je plan da Gradska skupština od večeras bude slobodna.

"Mi ćemo našu izbornu volju braniti do kraja", poručio je Jovanović.

Marinika Tepić, koja štrajkuje glađu i već drugi dan prima infuziju, podsetila je na reči Aleksandra Vučića iz 2012 godine kada je rekao da se "izbori ponavljaju i zbog jednog glasa", a da su sada oni pokrali na hiljade glasova i poručila "ovi izbori se poništavaju".

Nosilac liste SPN- a Miki Aleksić je čestitao građanima "pobedu" i poručio da se za krađu ide u zatvor, ali da one koji su pokrali ove izbore nema ko da uhapsi.

Tužilaštvu i policiji je poručio da ih plaćaju građani Srbije a međunarodnoj zajednici da mora da bude oštrija i konkretnija i da već 12 godina štiti režim Aleksandra Vučića.

Poručio je da je SNS prošlost u Beogradu i da nemaju pravo da pričaju o budućnosti.

Aleksić je zatim pozvao okupljene građane da naprave prsten oko Gradske Skupštine, a lidere SPN-a da uđu u zgradu i "obrate se sa balkona kao pobednici“, prenosi "RTS".

Deo opozicije okupljene u koaliciji "Srbija protiv nasilja“ protestuje već nekoliko dana ispred zgrade RIK-a.

Potpredsednica SSP-a Marinika Tepić štrajkuje glađu od 18. decembra. 

Njoj su se u štrajku glađu pridružile i dve poslanice – Jelena Milošević iz Niša i Danijela Grujić iz Novog Sada, kao i poslanik Janko Veselinović i predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović.

Republička izborna komisija saopštila je danas da je proverom utvrđeno da nisu tačne tvrdnje koalicije "Srbija protiv nasilja" da se broj birača sa pravom glasa na beogradskim izborima veštački povećavao radi uticaja na ishod.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Marinika mora pod nadzor lekara
1

Štrajk glađu

22.12.2023. 12:22

Marinika mora pod nadzor lekara

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je da se oseća solidno nakon četiri dana štrajka glađu, ali da mora da bude pod stalnim nadzorom lekara.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve