Vesti
08.05.2023. 18:28
R.E.

"Srbija protiv nasilja"

Protesti u Beogradu i Novom Sadu: Više hiljada ljudi na ulicama

1
Izvor: Beta/AP / Darko Vojinovic

Protest opozicije pod nazivom "Srbija protiv nasilja", povodom masovnih ubistava u Srbiji, održan je ispred Narodne skupštine.

Po rečima poslanika Demokratske stranke Srđana Milivojevića, kraj protestne kolone bio je kod Igumanove palate na Terazijama, a na protest je došlo više od 50.000 ljudi.

Po procenama izveštača sa ranijih sličnih masovnih skupova, u Beogradu je danas bilo okupljeno između 50.000 i 100.000 ljudi.

Profesorka srpskog jezika i knjizevnosti Marina Vidojević ispred zgrade Vlade Srbije ponovo je pročitala zahteve organizatora protesta, i kazala da ukoliko oni koji vode zemlju i imaju apsolutnu vlast i odgovornost ne žele da urade ono što se od njih traži, da će u petak, 12. maja "stati sve".

Prekidana čestim skandiranjem "Vučiću ostavka" i "Vučiću odlazi", ona je kazala da će se građani tada ponovo okupiti i kako je naglasila, nastaviti zajedničku borbu za Srbiju.
 

"U petak pozivamo celu Srbiju da se vidimo u Beogradu", rekla je ona.
 

Protest je počeo minutom ćutanja za žrtve dva masovna ubistva u Beogradu i u okolini Mladenovca i Smedereva, u kojima je stradalo 17 osoba, a ranjena 21.

Više hiljada građana okupilo se u centru Beograda, a saobraćaj je u tom delu grada bio blokiran.  

1
Izvor: Beta/AP / Darko Vojinovic

Okupljeni su nosili transparente "Stop nasilju", "Više brige i nege a ne represije", "Saradnja a ne konurencija", "Odgovori a ne manipulacije", i natpise kojima se traži ostavka predsednika Srbije Aleksandra Vučića

1
Izvor: Beta/AP / Darko Vojinovic

Građani se nisu okupili samo u Beogradu već i u Novom Sadu. 

Na Trgu slobode okupili su se građani na protestu "Sve mora da stane" u organizaciji više opozicionih partija i organizacija.

Protest u Beogradu organizovala je Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front – Ne davimo Beograd, stranka Zajedno, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sindikat Sloga i Pokret za preokret.

„Protest nije stranački i dobrodošli su svi građani i organizacije koji žele da podrže borbu protiv nasilja, bez ikakvih podela, a skup će se odvijati bez stranačkih obeležja“, saopštili su organizatori.
 

Organizatori su najavili da će skup biti oprganizovan bez govora i obraćanja i da će na početku biti pročitati zahtevi organizatora za čije ispunjenje je vlastima dat rok do petka, 12. maja.

Nakon čitanja zahteva, povorka građana, u tišini, uputila se do zgrade Vlade Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Protest će biti održan, "ostavka Ružića zakasnela"
Protest

Prosvetni radnici

08.05.2023. 11:59

Protest će biti održan, "ostavka Ružića zakasnela"

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije saopštio je da će njihov protest ispred Ministarstva prosvete biti održan u ponedeljak u 13 časova, uz ocenu da je ostavka ministra prosvete Branka Ružića zakasnela.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve