Vesti
21.12.2021. 15:36
R.E.

Hvala vam.

Prva proleterska brigada - da se ponosimo i nikada ne zaboravimo

rat, borci, NOB
Izvor: Shutterstock

Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkih ratova Srbije, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića organizovao je svečani skup povodom osam decenija od formiranja Prve proleterske brigade u Rudom.

Skupu pod sloganom "Da rata više ne bude", prisustvovao je jedini preostali svedok Igmanskog marsa, Albin Pibermik iz Slovenije, zatim borci NOB-a, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministri odbrane Nebojša Stefanović i unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, kao i predsednik SUBNOR-a general-major Vidosav Kovačević. 

Skupu je prisustvovao i jedini živi narodni heroj Petar Matić, zatim poslednji učesnici oslobađanja Beograda i Sremskog fronta, kao i kurir Save Kovačevića - Miša.

BORCI USTANAK JUBILEJ
Izvor: FOTO TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

U bivšoj Jugoslaviji, dan kada je Prva proleterska brigada vodila prve borbe - 22. decembar - obeležavan je ka od Dan armije.

 

Prva proleterska je bila prva partizanska brigada u okupiranoj Jugoslaviji. Tokom rata je važila za elitnu jedinicu Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Formirana je 21. decembra 1941. godine u Rudom, od partizanskih ustanika, nakon povlačenja u Sandžak. Odluku o formiranju Prve proleterske brigade doneo je Centralni komitet KPJ. Na dan formiranja imala je šest bataljona (četiri iz Srbije i dva iz Crne Gore) ukupne jačine 1.200 boraca.

Prvi komandant brigade bio je Koča Popović, a politički komesar Filip Kljajić Fića.

Brigada je do kraja ratnih dejstava imala borbe gotovo svaki drugio dan, a  ostali dani su uglavnom provedeni u iscrpljujućim marševima.

Prva proleterska brigada je na svom ratnom putu prešla više od 20.000 kilometara. U njenim borbama borilo se više od 22.000 ljudi iz cele Jugoslavije. Imala je više od 7.500 poginulih, ranjenih i nestalih boraca, a izbacila je iz stroja više hiljada neprijateljskih vojnika. Dala je više od 3.000 rukovodilaca i 83 narodna heroja.

Odlikovana je Ordenom narodnog oslobođenja, Ordenom partizanske zvezde, Ordenom bratstva i jedinstva i Ordenom zasluga za narod. Povodom petnaestogodišnjice bitke na Sutjesci, juna 1958. godine, odlikovana je i Ordenom narodnog heroja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Cerska bitka: Srpska pobeda koja se ne zaboravlja
prvi svetski rat, rat

Prvi svetski rat

19.08.2021. 07:58

Cerska bitka: Srpska pobeda koja se ne zaboravlja

U Tekerišu kod Loznice, obeležava se 107. godišnjica Cerske bitke, jedne od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
18°C
12.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve