Vesti
14.10.2022. 11:47
Beta

"Pozivam sve vernike..."

Prve reči patrijarha Porfirija nakon ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije rekao je u Pećkoj patrijaršiji nakon zvaničnog ustoličenja, da je njegov program "mir i samo mir, i to pre svega sa prvim susedima, mir kao jedina mogućnost opstanka i naše i njihove dece".

Patrijarh je nakon svete liturgije pozvao sve vernike da se mole za mir.

"Sve vernike sa ovog mesta pozivam da se molimo za sve ljude, za svu braću i sestre, sve sunarodnike i one sa kojima živimo i pre svih za braću Albance da gradimo zajedno mir kao što su gradile srpske sa albanskim porodicama koje su i u dobra i zla vremena čuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane", izjavio je patrijarh Porfirije.

On je dodao da na takav poziv uputio na početku obraćanja upravo da neko ne bi učitavao neki drugačiji program patrijarha i čitave srpske crkve, osim onog koji je zapisan u jevanđeljima.

Patrijarh Porfirije je ovog petka, na crkveni praznik Pokrov presvete Bogorodice, ustoličen u Pećkoj patrijaršiji, drevnom sedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Neposredno po izboru, početkom pretprošle godine, ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu, kada je primio prava i dužnosti koje mu pripadaju kao poglavaru.

Pećka patrijaršija, mada u Raško-prizrenskoj eparhiji, predstavlja manastir pod neposrednom upravom poglavara Srpske crkve.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Patrijarh Porfirije pomaže studente u Hrvatskoj
Univerzitet, studenti

Stipendije

03.10.2022. 14:02

Patrijarh Porfirije pomaže studente u Hrvatskoj

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije donirao je Srpskom privrednom društvu "Privrednik" iz Zagreba sredstva za 15 godišnjih studentskih stipendija.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve