Vesti
03.05.2023. 13:03
Beta

"Hitno!"

Strani mediji o pucnjavu u "Ribnikaru"

pucnjava u školi, ATA, 5. 3. 2023.
Izvor: AP / Darko Vojinovic

Strani mediji s velikom pažnjom, gotovo iz minuta u minut prate vesti o oružanom napadu učenika na decu i osoblje beogradske Osnovne škole "Vldislav Ribnikar".

Američka agencija AP prenele je kao hitnu vest da je policija saopštila da je maloletni đak te škole očevim pištoljem ubio osmoro dece i čuvara škole, a nastavnicu i nepozant broj dece je ranio i da je osumnjičeni, učenik sedmog razreda, uhapšen.

AP navodi da su preplašeni roditelji stigli u školu pokušavajući da nađu svoju decu, a snimci medija pokazuju komešanje ispred škole dok je policija odvodila osumnjičenog, čija je glava bila pokrivena.

AP konstatuje da su masovni oružani napadi u Srbiji i širem regionu Balkana izuzetno retki i da ih poslednjih godina nije bilo u školama. U poslednjoj masovnoj pucnjavi, veteran rata 2013. godine ubio je 13 ljudi u jednom selu u centralnoj Srbiji, konstatuje agencija.

Stručnjaci su, piše AP, međutim, u više navrata upozoravali na broj oružja zaostalog u Srbiji posle ratova 1990-ih. Oni takođe primećuju da bi decenije nestabilnosti koja proističe iz tih sukoba, kao i tekuće ekonomske teškoće, mogli da izazovu takve ispade.

I francuska agencija AFP pod oznako "Hitno" piše o oružanom napadu učenika u školi u Beogradu i konsatuje da "mediji daju oprečne informacije o broju ranjenih".

AFP piše da je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je policija uhapsila 14-godišnjeg učenika i da je u osnovnu školu uputila sve raspoložive patrole.

Radio Slobodna Evropa (RSE) piše da su osmoro učenika i radnik obezbeđenja ubijeni u oružanm napadu, a šestoro dece i jedan nastavnik škole ranjeni i da su u bolnicama.

Predsednik opštine Vračar gde se nalazi škola, Milan Nedeljković, rekao je novinarima ispred škole da je učenik pištolj doneo u rancu i da je pucao u hodniku škole, navodi RSE. On je naveo da škola ima bezbednosne kamere, ali da nema detektore za metal.

Sve ulice oko škole koja se nalazi u centru Beograda su blokirane. Novinarka RSE javlja da školi ne može da se priđe, a đaci koji su bila u školi su evakuisana.

"Čula sam neprekidno pucnjavu, nije bio samo jedan pucanj", rekla je jedna učenica ispred škole. Na lice mesta došli su ministar prosvete Branko Ružić i ministarka zdravlja Danica Grujičić, navodi RSE.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, piše RSE dalje, zatražila je da se Ministarstvo prosvete hitno uključi u objavljivanje validnih informacija o oružanom napadu. "Nama više ne mogu pomoći ni promene zakona, niti nova podzakonska akta, već nulta tolerancija na nasilne oblike ponašanja, kako dece, tako i odraslih i kontrola oružja", saopštila je predsednica sindikata Jasna Janković.

RSE navodi da je tragedija u osnovnoj školi "dokaz je da živimo u uslovima ekstremnog nasilja" i da "treba svi da se iskreno zapitamo kako smo došli dovde i ima li povratka posle tačke u kojoj maloletnik puca da ubije", zaključeno je u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore uputilo je saučešće porodicama stradalih u pucnjavi u školi u Beogradu, saučešće predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uputio je i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, prenosi RSE.

RSE navodi da je generalna sekretarka Saveta Evrope, Marija Pejčinović Burić, napisala na Twitteru: "Šokirani i ožalošćeni pucnjavom u beogradskoj školi ovoga jutra. Moje misli su sa žrtvama i njihovim porodicama".

I hrvatska novinska agecija HINA piše da "mediji nagađaju o više žrtava, a policija ćuti" posle napada učenika "navodno očevim pištoljem".

"Beogradski mediji neprekidno objavljuju zasad neproverene i nepouzdane vesti, uključujući i to da je najmanje osam žrtava pucnjave, dok roditelji panično i u šoku pokušavaju saznati gde su im deca ili ih izvesti iz škole koja je pod potpunom blokadom policije", prensi HINA.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Dečak upao na čas istorije i počeo da puca na đake"
1

Nezvanično

03.05.2023. 11:30

"Dečak upao na čas istorije i počeo da puca na đake"

Četrnaestogodišnjak koji je u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, uponedeljak ujutru ubio čuvara i ranio nekoliko đaka, navodno je sve to uradio na času istorije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve