Vesti
10.12.2023. 11:12
Beta

Niš

Pušten u rad Gasni interkonektor Srbija-Bugarska

gas, gasovod
Izvor: Shutterstock

Gasni intekonektor Srbija-Bugarska pušten je u probni rad u merno-regulacionoj stanici u Trupalu kraj Niša.

Svečanosti povodom početka rada prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik  Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednika Bugarske Rumen Radev i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre. 

Vučić je u susretu sa predsednicima Bugrske i Azerbejdžana rekao da će Srbija puštanjem interkonektora, kojim će se u Srbiju dopremati gas iz Azerbejdžana, obezbediti diverzifikaciju i alternativu u snabdevanju gasom i da će u budućnosti biti sigurnija zemlja po pitanju energetske bezbednosti.

Predsednik Srbije nije održao prigodan govor na ceremoniji, kako je u kratkom obraćanju rekao, zbog ograničenja da se u predizbornoj kampanji obraća na takvim događajima.

Ilham Alijev je rekao da su lična prijateljstva predsednika Azerbejdžana i Srbije doprinela da se razvija ekonomska saradnja dve zemlje koje su strateški partneri. Dodao je da je uveren da će interkonektor doprineti industrijskom razvoju Srbije, kao i energetskoj bezbednosti Srbije i Bugarske, ali i cele Evrope. "Srbija je deveta evropska zemlja ukoju je izvozi gas iz Azerbejdžana", kazao je Alijev.

Rumen Radev je rekao da su inerkonektor simbol rastućih tehnolških kapaciteta i uspešne i plodonosne saradnje Srbije, Bugarske i Azerbejdžana. "Ta saradnja vodi održivom ekonomskom rastu regiona i izraza volje da zajedno gradimo našu evropsku budućnost", rekao je Radev. Dodao je da će interkonektor doprineti povećanju interesovana ulaganja u region. Po rečima Radeva, rat u Ukrajini je naterao zemlje da budu solidarnije i da bolje sarađuju.

Novi gasni interkonektor omogućiće prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje što predstavlja 60 odsto ukune godišnje potrošnje Srbije. Na trasi dalekovoda nalaziće se tri merno-regulacione stanice za gas, u Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu, što će omogućiti da i ova tri grada dobiju pristup gasu. Srbija je potpisala ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024. godine.
 

Emanuele Žiofre je rekao da se interkonektorom Srbija povezuje sa EU i da se smanjuje upotreba uglja a time i zagađenje životne sredine. "Ovaj interkonektor je deo sveukupne podrške EU energetici Srbije i okončanju njene zavisnost Srbije od ruskog gasa", istakao je on.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Hadanović je rekla da nije bilo žurbe da izgradnja gasovoda bude završena pred izbore, koji će biti održani 17. decembra, već da za ovu zimsku sezonu bude obezbeđena energetska sigurnost privrede i građana Srbije. "Gasovod je važan za pozicioniranje Srbije za snabdevanje gasom centralne i istočne Evrope", rekla je ona.

Izgradnja gasovoda dužine 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 meseci. Ukupna dužina gasovoda od Novog Iskara, u blizini Sofije, do Niša je 170 kilometara, dok je vrednost radova 85,5 miliona evra.

Bespovratna pomoć Evropske unije za izgradnju gasovoda je 49,6 miliona evra, a Evropska investiciona banka odobrila je Srbiji kredit od 25 miliona evra, za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju.

Srbija je za realizaciju projekta izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje.

Gas čini 13 odsto potrošnje primarne energije u Srbiji i do sada je mogao da se dobije samo sa dve ulazne tačke, preko gasovoda Balkanski tok iz Bugarske i gasovodom iz Mađarske.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve