Vesti
18.12.2021. 00:09
Tanjug

Aleksandar Vučić

"Računajte na to da Grčić više nije na mestu direktora EPS-a"

struja
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, gostujući na TV Pink, da građani mogu da računaju na to da Milorad Grčić više nije na mestu direktora EPS-a.

Upitan što nije podneo ostavku direktor EPS-a Grčić, predsednik Srbije je rekao da on čeka da se ponovo uspostavi sistem.

"Pošto naš narod voli da vidi da lete glave. Računajte na to da Grčić više nije na tom mestu. On čeka da se ponovo uspostavi sistem. Računajte da je podneo ostavku pre tri, četiri dana“, objasnio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je 3,5 milijarde, ne računajući gasovod, uloženo samo u elektroenergetski sektor, remont i rekonstrukciju svega i dodao da smatra da do električnog kolapsa u zemlji nije došlo zbog sabotaže.

"Ne mislim da je bilo sabotaže, to se prosto dogodi, nadležni organi su poveli istragu, neka rade svoj posao. Prosto se desi - neodgovornost dela ljudi, javašluk i sve što može naopako da vam se desi - se desi, a kada se to spoji, onda je to savršena oluja", kazao je Vučić za TV Pink.

Kako je naveo, u EPS je uloženo dve milijarde i 300 miliona, oko 800 miliona u ODS za mrežu, zamenu vodova, stubova i oko 380 miliona u Elektromreža Srbija za izgradnju pravaca.

"To je veliki novac, ali moralo je mnogo više da se uradi", kazao je Vučić.

Predsednik je naveo da je za nas od hidroelektrana najvažniji Ðerdap koji pokriva 25 odsto, a da je ostala hidrologija "tanka".

"Loše nam ide Dunav, skupljamo u Perućcu, instalisana snaga je velika, ali je drugo kolliko možete da koristite. Suština našeg sistema je TE Nikola Tesla sa šest A blokova i dva B bloka, instalisane snage od 100, 350 i 650 megavata", kazao je predsednik.

Vučić navodi da je najveća snaga u Kolubari i Obrenovcu, ali da Kolubara ima sve lošiji ugalj.

Dodaje da znaju gde ima boljeg ugla, ali da se nije na vreme stiglo do tih okrivki.

"U januaru će se požuriti da se prikupi kvalitetniji ugalj da ne bismo zbog kvaliteta morali ponovo da zavrnemo čepove u TE Nikola Tesla", kazao je Vučić i dodao da je druga po značaju TE Kostolac.

Kako kaže, baš zbog značaja tih termoelektrana ići će da poseti radnike u Kolubari, Kostolcu, Drvnu.

Obavestio je i da su Železnice kargo obezbedile prevoz za ugalj.

"Važno je da deo kvalitetnijeg uglja prebacimo do TENT-a, to nije jednostavno posebno kada imate niske temperature i što smo navikli da idemo u majcama i šorcevima zimi po kućama i kukaćemo kada nam neko kaže jednog dana da je potrebno da se poveća cena struje pet, šest odsto iako imamo ubedljivo najnižu cenu električnu energije", kazao je Vučić.

Na pitanje koliko mogu da pomognu vetroparkovi u južnom Banatu, Vučić kaže da ne mogu ništa.

"Zaboravite na njih. Zbog balansiranja energije ne mogu da pomognu ništa, to je priča za budućnost, ali potrebna nam je reverzibila da bismo mogli da balansiramo", kazao je predsednik.

Predsednik Srbije je izjavio i da je što se tiče snabdevenosti gasom mnogo urađeno u prethodnom periodu i istakao da da to nije urađeno mi danas ne bismo imali struju.

"Ništa ne bismo mogli da imamo da gasovod nismo napravili", kazao je Vučić za TV Pink i naveo da sada mora da sluša kritike ljudi koji, kako navodi, ništa nisu uradili, ništa nisu napravili.

Podseća da je izgrađen magistralni gasovod kroz našu zemlju i to u dužini od 402 kilometara i naglašava da da nije tog dela Balkanskog toka, ne bismo imali odakle da dovodimo gas.

"Mi nemamo odakle gas da primamo, nama je dolazio preko Beregova, mađarske granice, nema ga više, ne dolazi, Rusi zavrnuli", kaže .

Prema njegovim rečima, gas je značajan jer ako ga više ubacimo u termo elektrane Pančevo, Novi Sad, Mitrovicu, Zrenjanin, oni mogu da obezbede veću količinu struje što će dodatno olakšati elektro sektor.

"Time manje trošimo mazuta, koji je sada nemoguće naći", kaže predsednik i dodaje da u robnim rezervama mazuta ima 4.000 tona, a u strateškim 17.000 tona, što je ukupno 21.000 tona.

"To bi nam bilo dovoljno za šest, devet meseci, a danas nam nije dovoljno za mesec dana", navodi.

Navodi da se gradi nekoliko pravaca kojima će se gas kretati i u tom smislu kaže da je prvi pravac sa stanice Paraćin gde se kreće u izgradnju gasovoda ka Zaječaru, Boru, Negotinu, Prahovu.

Pravac Tutin - Aleksandrovac je skoro gotovo, kaže predsednik i dodaje da se kreće u izgradnju Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, odnosno da se sa Zlatibora spusti gas.

Jedan od pravaca je do Valjeva, Loznice, a peti pravac, kako kaže, je Leskovac, Vladičin Han, Vranje.

"I tamo su nam i fabrike tražile gas", navodi Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mihajlovićeva o tome ko je kriv za to što 9.000 korisnika u Srbiji nema struju
Zorana MIhajlović

EPS

15.12.2021. 09:04

Mihajlovićeva o tome ko je kriv za to što 9.000 korisnika u Srbiji nema struju

Oko 30 odsto sistema Elektroprivrede Srbije (EPS), odnosno 260 trafo-stanica nije u funkciji trenutno, a 9.000 korisnika u Srbiji nema struju, za šta je kriva uprava EPS-a, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
17.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve