Vesti
09.06.2023. 17:56
Beta

Nacrt teksta

Ramin predlog o ZSO stigao na adresu Evropske unije

Kosovo
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Nacrt teksta o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu koji je premijer Albanije Edi Rama predao Parizu i Berlinu, stigao je i na adresu Evropskog saveta, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvori iz te institucije.

Diplomatski izvori koji su videli nacrt ocenili su da je reč o "ozbiljnom i visokokvalitetnom dokumentu".

Briselski izvori RSE navode da se tekst nacrta pažljivo analizira i dodaju se tretira kao još jedan doprinos, sličan ostalim nacrtima koje su izradile razne organizacije i tink-tenkovi.

Diplomate u Evropskoj uniji navode i da nije toliko važno kako se EU odnosi prema nacrtu "već kakav odnos prema njemu imaju Srbija i Kosovo".

"Na Prištini i Beogradu je da u okviru dijaloga napreduju ka ispunjenju ove obaveze", rekao je jedan evropski diplomata pod uslovom da ostane anoniman.
 

Premijer Albanije Edi Rama saopštio je na konferenciji za novinare da je 7. juna predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu prosledio nacrt za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, kao i da je o tome obavestio predsednika Evropskog savtea Šarla Mišela i američku stranu.

Rama je rekao i da se o izradi nacrta statuta za formiranje Zajednice nije konsultovao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Aljbinovo prezime je Zajednica": Grafiti nezadovoljstva u Prištini
kosovo, priština

Zgim Hiseni

20.03.2023. 18:30

"Aljbinovo prezime je Zajednica": Grafiti nezadovoljstva u Prištini

Vanparlamentarna Socijaldemokratska partija Kosova (SDP), kao simboličnu akciju suprotstavljanja "Zajednici opština sa srpskom većinom" odnosno "Zajednici srpskih opština", na zidovima Ministarstva kulture, omladine i sporta napisala je grafit "Aljbin Zajednica".
Close
Vremenska prognoza
heavy intensity rain
19°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve