Društvo
17.10.2017. 14:14
Aleksandra Mitrović; Foto: Oksana Toskić

REPUBLIČKI FOND ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE: Klikom do overene zdravstvene kartice

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Građani zdravstvene isprave od oktobra, umesto na šalteru, mogu da overavaju elektronskim putem

Zdravstvene kartice od početka oktobra overavaju se elektronski, što znači da građani više ne moraju da čekaju na šalterima filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) kako bi to uradili. Na ovaj način, za sada, zdravstvene isprave mogu da overe zaposleni kod poslodavca, kao i članovi njihovih porodica, penzioneri, primaoci novčane naknade preko Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i pojedini osiguranici iz člana 22 Zakona o zdravstvenom osiguranju. Osnovni preduslov za elektronsku overu jesu uplaćeni doprinosi od strane poslodavca, što zaposleni takođe mogu da provere klikom na sajtu RFZO, jer su podaci o plaćenim doprinosima kojima raspolaže Poreska uprava sada automatski dostupni RFZO.
- Proces automatske overe počinje u Poreskoj upravi koja na dnevnom nivou ažurira podatke o plaćenim doprinosima. Zatim, ti podaci se obrađuju u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO) svakog dana od ponoći do dva ujutru, nakon čega RFZO započinje proces automatske overe. To znači da servisi RFZO idu redom od prvog do poslednjeg poslodavca, proveravajući svakog zaposlenog. Overa ne zahteva čekanje u redu, već se ovaj proces izvršava posredstvom pametnih softverskih servisa, uz nadzor inženjera informatike - objašnjava Verica Lazić, v.d. direktora RFZO.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Na ovaj način ukida se potreba za odlaskom na šalter, ali i izbegava situacija u kojoj osigurano lice ne može da dobije overenu zdravstvenu ispravu, iako je njegov poslodavac izmirio svoje obaveze. To se dešavalo usled neažurnosti podataka na osnovu kojih su overevane knjižice/kartice, s obzirom na to da je Poreska uprava podatke o plaćenim doprinosima dostavljala RFZO jednom nedeljno. Novim sistemom promenjena je i dosadašnja praksa da zdravstveni osiguranici posle promene poslodavca koji im nije uplaćivao doprinose naredna tri meseca ostaju bez zdravstvene zaštite. Sada se zdravstvene isprave preko CROSO overavaju odmah nakon prijavljivanja kod novog poslodavca koji plaća doprinose, čime se osiguranom licu omogućava da ostvari pravo na zdravstvenu zaštitu.
- Prednost automatske overe za poslodavca ogleda se prvenstveno u ukidanju obaveze podnošenja zahteva za overu zdravstvenih kartica na šalterima RFZO. Osim toga, proširenjem portala CROSO, poslodavcu je omogućeno da u svakom trenutku napravi uvid u status overe zdravstvenih kartica za sve svoje zaposlene. Ukoliko kartica nije overena, npr. zbog toga što doprinosi nisu izmireni, nije dostavljena potvrda za člana preko 18 godina itd., poslodavac to može jasno da vidi u sistemu. Nakon toga, on opet ne mora da odlazi na šalter RFZO, već nam se može obratiti putem mejla - ističe Lazićeva.
Zdravstvene kartice će, međutim, na šalterima i dalje overavati osiguranici samostalnih delatnosti, poljoprivrednici i članovi njihovih porodica. Za ove kategorije osiguranika automatska overa biće moguća kada Poreska uprava bude dostavila njihove podatke o plaćenim doprinosima u elektronskom obliku. Na šalter će morati i deca starija od 18 godina koja su na školovanju, i studenti do 26 godina koji su osigurani kao članovi porodice, zbog dostave potvrde da su na redovnom školovanju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
17.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve