Vesti
08.07.2021. 22:23
Tanjug

Dritan Abazović

Rezolucija o Srebrenici nije protiv srpskog naroda

Dritan Abazović
Izvor: EPA / BORIS PEJOVIC

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović izjavio je u Sarajevu da Rezolucija o Srebrenici, koju je nedavno usvojila crnogorska skupština, nije uperena protiv srpskog naroda i branio je odluku parlamenta da smeni ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

"Usvojena Rezolucija o Srebrenici za mene je civilizacijska stvar. Onda kada takva pitanja ne budu izazvala polemiku, znaćemo da je društvo konačno iskoračilo napred", rekao je Abazović na Samitu o demokratiji u Jugoistočnoj Evropi, koji se odžava u Sarajevu u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta.

Abazović je, kako je saopšteno iz njegovpg kabineta, kao pozitivan primer naveo smenu ministra Leposavića, ističući da zbog, kako se izrazio, "poricanja genocida u Srebrenici" nikad nije smenjen nijedan visoki funkcioner u regionu, uključujući u BiH, prenosi CDM.

On je, govoreći na temu "Krajnja desnica u BiH i Crnoj Gori: Istorijski revizionizam i poricanje genocida", naveo da je "Crna Gora svoje rekla u slučaju genocida u Srebrenici", kroz usvajanje Deklaracije i Rezolucije, 2009. i 2021. godine.

Abazović je kazao da je usvajanje Rezolucije pratilo puno propagande i ocenio da ona nije uperena protiv srpskog naroda, što je, kako je naveo, jasno naglašeno u jednom članu.

Povodom trenutne političke situacije u regionu, rekao je da Balkan još nije iskoračio iz 1990-tih i politike nacionalizma.

On smatra da ako Balkan želi da bude deo EU, mora da iskorači i napravi otklon od tema koje izazivaju podele i posveti se ekonomskom oporavku i borbi protiv korupcije, kao, kako kaže, glavnim problemima u regionu.

"Umesto prošlosti, posvetimo se izgradnji bolje budućnosti", poručio je Abazović.

Abazović je u Sarajevo doputovao zajedno sa šefom diplomatije Crne Gore Ðorđem Radulovićem.

Abazovića će u petak u Sarajevu primiti dvojica članova Predsedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, a trebalo bi da se sastane i sa ministarkom spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Biserkom Turković.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik saopštio je da se, s obzirom na to da je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o Srebrenici, neće sastati sa zvaničnicima te zemlje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
18.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve