Vesti
10.12.2020. 16:35
Tanjug

RUŽIĆ: Tokom pandemije posebna pažnja učenju na daljinu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Branko Ružić ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kaže da je Ministarstvo tokom pandemije posebnu pažnju posvetilo učenju na daljinu, kao i da su uloženi dodatni napori da bi osetljivim grupama obrazovanje bilo dostupnije i kvalitetnije.

Ružić je na konferenciji povodom Međunarodnog dana ljudskih prava kazao da su posebni naporiu uloženi za povećanje kvaliteta učenika pripadnika nacionalnih manjina, sa posebnim osvrtom na učenike romske nacionalnosti i učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetu.

Za nešto više od 58.000 učenika u Srbiji započet je projekat premošćavanja digitalnog jaza za decu iz osetljivih grupa, kazao je Ružić i dodao da se ta intervencija nadovezuje na dosadašnja dostignuća u razvoju digitalizacije uz formiranje digitalnih bibliotekla u 30 škola sa značajnim brojem romskih i drugih učenika slabijeg materijalnog stanja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bs

U okviru te inicijative, prema rečima ministra, školama će biti dostavljeno 1.890 tableta i 60 prenosnih računara, a planirano je da 250 pedagoških asistenata dobije laptopove kao dodatnu podršku za učenje na daljinu učenika iz romskih, nestandardnih naselja.

"Nastavljamo sa organizacijom nastave na daljinu na srpskom jeziku, ali i za 44.070 učenika koji nastavu pohađaju na jeziku nacionalne manjine, na albanskom, slovačkom, mađarskom, bosanskom, hrvatskom, bugarskom, rumunskom i rusinskom jeziku", kazao je Ružić.

Prošle školske godine emitovano je 3.310 obrazovnih priloga na osam jezika, a do sada je snimljeno za ovu školsku godinu 2.470 časova za osnovno i srednje obrazovanje.

Nacionalnim savetima nacionalnih manjina je dostavljeno ukupno 34 licenci, snimljeno je i 60 časova od planiranih 300 za predmet srpski kao nematernji jezik.

Povezane vesti - INTERVJU BRANKO RUŽIĆ: Projekcija budućnosti

U oblasti inkluzivnog obrazovanja za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u obrazovnim ustanovama, dodaje Ružić, pripreman je set preporuka za uključivanje dece u dogovoru sa Savetom roditelja, a rad se planira u malim grupama od po jednog ili dva učenika tamo gde je moguće.

Ministarstvo je obezbedilo i 7.000 prilagođenih udžbenika za decu sa invaliditetom, a u saradnji sa UNICEF-om nabavljen je za RTS softver za automatsko pretvaranje glasa u titlovan tekst kako bi se unapredila i pristupačnost za gluve i nagluve učenike.

Takođe, Ružić dodaje da su u nastavu na daljinu uključeni i migranti koji su učenici, a koji dobijaju poodršku i u toku pandemije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
9°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve