Vesti
19.09.2019. 18:49
R. E.

SAD OPET FAŠIZAM... Index: Kitarović otkrila spomenik fratru izdajniku partizana

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja se povremeno zaklinje na antifašističke ustavne vrednosti, otvorila je galeriju nazvanu po saradniku fašističkih okupatora u samostanu Badija, kod Korčule. Prema pisanju portala Index, reč je o kvislingu fra Bernardinu Sokolu, koji je neposredno pred oslobođenje grada, nemačkim okupatorima prokazao da se na susednom Vrniku kriju sedmorica partizana, a Nemci su ih potom ubili.

O aktivnostima predsedice objavljeno je saopštenje, u kojem stoji da je Kolinda Grabar Kitarović prisustvovala otvaranju umetničke galerije "Fra Bernardin Sokol" u franjevačkom samostanu na Badiji.

"Galerija nosi ime po fra Bernardinu Sokolu, hrvatskom muzičaru i muzikologu, koji je nevin i bez suda smaknut nakon što su ga iz samostana na Badiji, u noći 28. septembra 1944. godine, odveli partizani", navodi se u saopštenju.

Povezane vesti - NOVI BROJ EKSPRESA: Lijepa njihova povijest i sadašnjost

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Vlada Republike Hrvatske/ Facebook

Index, međutim, ističe da ovako bezočno iskrivljavanje istorijskih činjenica u ovom saopštenju hrvatske predsednice demantiuju svedočenja zabeležena u istorijskim knjigama. Navodi se da su Korčulani ogorčeni ovakvim gestom predsednice, koja je na ovaj način istakla značaj "notornog kvislinga".

Korčulani ističu da je kompletan kler, osim Sokolua, sarađivao s narodnooslobodilačkim pokretom. Ukazuju na primer da je u samostanu Badija bila smeštena partizanska bolnica, kao i da je časna sestra Manes Karninčić nakon rata primala "partizansku penziju". Korčulani su, piše portal, zgroženi aktuelnim primerom iskrivljavanja istorije, posebno jer mnogi potomci ubijenih žrtava fašističke okupacije pamte sramnu ulogu fra Sokola.

Ivo Milat, predsednik udruženja antifašista Grada Korčule, rekao je da je ovaj slučaj još jedna od aktualnih revizija istorije i to, kako kaže, na jedan jako grub način.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC

"Dokazano je, kaže, a potvrdilii su i višestruki svedoci, da je fra Sokol počinio ratni zločin i da je izdao Nemcima sedmoricu partizana koji su se skrivali na otočiću, a koje su oni ubili. Da je Sokol izdao te ljude potvrdila je časna sestra Manes Karninčić, koja je bila u to vreme čuvar Dominikanskog samostana u Korčuli, a sarađivala je sa partizanima, kao i svi drugi sveštenici koji su u to vreme davali podršku narodu protiv nemačkog okupatora", ispričao je Milat.

Opširno opisujući tadašnju situaciju, Milat kaže da, prema Korčulanima, ne zaslužuje spomenik fra Sokol, već ljudi koje je odveo u smrt.

A što se tiče "muzikologije" fra Sokola, u njegovoj muzičkoj zbirci pesama "Hrvatsko selo" svaka pesma ima ne samo svoj crkveno-katolički ton, nego svaku prožima i politička ustaška misao, što se vidi iz stihova, kao što je ovaj: "Ante (Pavelić) će doneti Hrvatskoj spas, Hrvat će na svome biti svoj! Dakle, i duhovno i muzički, fra Sokol bio je daleko od čoveka kojem bi iko trebalo da otkriva spomenik, a ponajmanje predsednica jedne republike koja je nastala na tekovinama borbe protiv fašizma", piše Index.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve