Vesti
09.06.2021. 09:40
R.E./Kosovo online

Bajden potpisao uredbu

Sankcije osobama koje bi da destabilizuju Zapadni Balkan

Džo Bajden predsednik AMerike
Izvor: Bloomberg POOL / Samuel Corum / POOL

Svi političari na Balkanu koji žele da ostanu "prijatelji sa Sjedinjenim Američkim Državama" moraju da poštuju međunarodne sporazume ili će u suprotnom završiti na crnoj listu, poručila je Bela kuća.

Kako je saopšteno iz Vašingtona, to se odnosi na Prespanski sporazum (2018), Ohridski sporazum (2001), Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, Dejtonski sporazum i zaključaka Konferencije Saveta za sprovođenje mira održane u Londonu decembra 1995. godine.

Prema navodima saopštenja, biće sankcionisani oni koji se oglušuju o pomenute sporazume, uključujući i odluke ili zaključke visokog predstavnika, Saveta za sprovođenje mira ili njegovog upravnog odbora ili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, prenosi Kosovo online

Sporazum iz Rambujea i Ahtisarijev paket nisu pomenuti u saopštenju, navodi Gazeta ekspres.

Prema rečima američkog predsednika Džoa Bajdena, oni koji doprinose destabilizaciji regiona biće zabranjen ulazak u SAD, kao i onima koji su uključeni u koruptivne radnje.

"Ja, Džo Bajden, proširujem obim nacionalne vanredne situacije proglašene Izvršnom naredbom 13219 od 26. juna 2001. godine (Blokiranje imovine lica koja prete međunarodnim stabilizacionim naporima na Zapadnom Balkanu), izmenjenom Izvršnom naredbom 13304 od 28. maja 2003. i izmena izvršnog naloga 13219 od 26. juna 2001, utvrdivši da je situacija na teritoriji bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Albanije (Zapadni Balkan) tokom protekle dve decenije, uključujući i posleratne sporazume i institucije nakon raspada bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kao i široko rasprostranjena korupcija unutar različitih vlada i institucija na Zapadnom Balkanu, koče napredak ka efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, i stoga predstavljaju pretnju za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Američkih Država", poručio je Bajden u saopštenju Bele kuće.

Za sada nisu poznata imena političara koje su SAD sankcionisale po ovom pitanju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
13.06.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve