Vesti
20.11.2023. 04:30
Beta

Srbija

Saobraćajke odnele 431 osobu, među njima desetoro dece

saobraćajka, udes
Izvor: Shutterstock

Od početka ove godine, u saobraćajnim nezgodama smrtno je stradala 431 osoba, od kojih je desetoro dece.

Skoro 3.000 ljudi zadobilo je teške telesne povrede, izjavio je načelnik Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Slaviša Lakićević.

On je to rekao prilikom obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda i istakao da je zajednički zadatak MUP-a i ostalih institucija da čine sve da taj broj bude manji.

"Treća nedelja novembra je dan kada se svake godine okupljamo da odamo počast svim učesnicima u saobraćaju koji su izgubili život u saobraćajnim nezgodama, ali i onima kojima su povrede u saobraćaju promenile život iz korena. Iako ove godine imamo značajno povoljnije stanje bezbednosti saobraćaja u odnosu na prethodne godine, ne možemo biti zadovoljni i pred svima nama je puno rada kako bismo ispunili ciljeve iz Strategije bezbednosti saobraćaja, a to je da budemo među najbezbednijim zemljama Evrope", poručio je Lakićević.

Sećanje na žrtve saobraćajnih nezgoda ove godine je obeleženo pod sloganom "Tačka prekida – život pre i posle saobraćajnih nezgoda".

Lakićević je istakao da smo kao društvo skloni da potcenjujemo opasnosti i rizike svakodnevnog učestvovanja u saobraćaju i da mislimo da se "to nama neće desiti", a da se saobraćajna nezgoda može desiti svakom.

On je posebno zahvalio Verici Vitorović i svim roditeljima iz Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju jer su smogli snage da ogromnu ličnu tragediju pretvore u važnu i humanu misiju da nijedan roditelj ne doživi da mu dete strada u saobraćaju.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović istakao je da svake godine u svetu više od 1,3 miliona osoba izgubi život u saobraćajnim nezgodama, a više od 50 miliona bude povređeno.

"Ovaj dan je posvećen svima njima, ali je posvećen i svim predstavnicima koji rade u hitnim službama, koji prvi dođu na teren - hitnoj pomoći, vatrogascima, policiji. Nacionalnom strategijom bezbednosti saobraćaja usvojena je vizija – nula stradalih u saobraćajnim nezgodama i to je nešto što će nas voditi", poručio je Stamatović.

Predstavnica Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju Verica Vitorović poručila je da je neophodno sistematsko delovanje kako naredne godine ne bi poginulo ni jedno dete.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zbog udesa više od 16.000 osoba pretrpelo povrede koje su dovele do invaliditeta
saobraćajna nesreća, saobraćajka, udes

Za pet godina

05.09.2023. 21:05

Zbog udesa više od 16.000 osoba pretrpelo povrede koje su dovele do invaliditeta

U Srbiji je u poslednjih pet godina 16.474 osoba u saobraćajnim nezgodama pretrpelo teške telesne povrede koje su dovele do trajnog invaliditeta, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve