Vesti
17.03.2023. 11:20
R.E.

Gradonačelnik objasnio

Romi, prijavite se i dobićete posao u određenim gradskim službama

Aleksandar Šapić, ATA, 17. 3. 2023.
Izvor: ATAIMAGES / Dusan Milenkovic

Spreman sam da učinim sve da pomognemo pripadnicima romske zajednice koji žive u nehigijenskim naseljima, ali i da zaštitim one koji su pored njih direktno ili indirektno ugroženi, a to su njihove komšije. Neću da zatvaram oči pred problemom jer sam gradonačelnik svih Beograđana i braniću njihov interes dokle god sam na ovom mestu, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić za RT Balkan.

"Dokle ćemo da žmurimo na ovakve stvari? Trenutno u Beogradu ima 165 naselja u kojima ljudi žive na način potpuno suprotan svim civilizacijskim vrednostima i koji, pre svega, njima samima nanose štetu, a onda i ljudima koji žive u njihovom okruženju, kao i svim Beograđanima", rekao je gradonačelnik i ponovio da ukoliko pripadnici romske zajednice, koji tako žive, ne žele da menjaju svoj način života, teško da bilo ko može da im pomogne, što ne znači da treba da im bude tolerisano da druge ugrožavaju.

Šapić je rekao da je Grad javno ponudio da će svako ko se prijavi iz romske nacionalne manjine dobiti posao u određenim gradskim službama.

"Beograd je multinacionalna sredina gde ljude ne delimo ni po naciji, ni po veri, ali isto tako niko ne može da bude ni iznad zakona. Ako je integracija Roma bila moguća u najvećem broju razvijenih evropskih zemalja, onda je moguća i kod nas. Trebalo bi pronaći rešenja koja bi i njima pomogla da shvate da je, recimo, obavezno školovanje dece jedan od načina da se toj deci da šansa u životu. Ja imam planove iz svojih nadležnosti i nameravamo da uređujemo prostor oko njihovih naselja. Videćemo da li će to dati očekivane rezultate ili će ostati sve po starom. Taj posao bi obavljale naše službe u kojima bi pripadnici romske populacije eventualno i mogle da pronađu posao", rekao je prvi čovek srpske prestonice i dodao da je vaspitavan tako da ne mrzi nikoga ko je druge vere ili nacije.

Šapić je naglasio da Grad uveliko radi na ovom problemu, te da ga je ovaj poslednji, nemio događaj podstakao da izađe ranije sa planom, kako se to ne bi ponovilo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Niš brine o Romima: Obezbeđeno 60 stipendija
učenje, čas, đaci

Srednjoškolci i studenti

27.02.2023. 19:25

Niš brine o Romima: Obezbeđeno 60 stipendija

Grad Niš obezbedio je 60 stipendija za srednjoškolce i studente romske nacionalnosti, a konkurs za njihovo dobijanje je u toku. 
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve