Vesti
21.10.2023. 15:05
Teodora Stojanović

"Gvozdeno prijateljstvo"

Šta je to sve Srbija potpisala u Kini

Srbija, Kina
Izvor: Shutterstock

Treći međunarodni strateški forum "Pojas i put", koji je održan 17. i 18. oktobra u Pekingu, okupio je više od hiljadu zvaničnika iz više od 130 zemalja i 30 međunarodnih organizacija. Među učesnicima bili su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i delegacija Vlade Srbije.

Treći međunarodni strateški forum "Pojas i put", koji je održan 17. i 18. oktobra u Pekingu, okupio je više od hiljadu zvaničnika iz više od 130 zemalja i 30 međunarodnih organizacija. Među učesnicima bili su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i delegacija Vlade Srbije koju su činili ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali, ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka kulture Maja Gojković, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar trgovine Tomislav Momirović i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

"Veoma sam srećan, počastvovan i privilegovan što imam priliku da danas budem u Pekingu. Sa mnom su i ministri Vlade Srbije, što govori o poštovanju i samoj prilici da budemo tu. U svim oblastima u kojima sarađujemo beležimo napredak. Inicijativa ’Pojas i put’ donela je mnogo dobrog našoj zemlji", objavio je Aleksandar Vučić na svom instagramu, posle susreta sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

Predsednik Srbije rekao je da je u Pekingu potpisan rekordan broj sporazuma o saradnji sa Kinom, čak 18, kao i da je reč o dokumentima koji predviđaju stratešku saradnju.

"Imao sam puno bilateralnih susreta na marginama foruma ’Pojas i put’, potpisano je čak 18 sporazuma – rekordan broj saglasnosti, dogovora i sporazuma, ali od njihovog broja je važnija suština, a to je da imaju strateški karakter i to kod dobrog dela tih sporazuma", rekao je medijima Aleksandar Vučić sumirajući utiske iz Kine.

Prvog dana foruma, 17. oktobra, u Pekingu su potpisana četiri sporazuma, od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, koji će obuhvatiti 10.412 srpskih tarifnih pozicija odnosno proizvoda i 8930 sa kineske strane. Sporazum o slobodnoj trgovini potpisali su ministar trgovine Tomislav Momirović i Vang Ventao, ministar trgovine Kine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Sporazum o slobodnoj trgovini otvara nove vidike u odnosima dve zemlje.

Pored tog sporazuma, prvog dana foruma potpisani su i Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike, Memorandum o zajedničkom unapređenju industrijske i investicione saradnje Srbije i Kine, kao i srednjoročni akcioni plan o zajedničkoj izgradnji inicijative "Pojas i put" između Vlade Kine i Vlade Srbije. Potpis na Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike stavili su ministar finansija Srbije Siniša Mali i predsedavajući Nacionalne komisije za reformu i razvoj Dženg Šanđije. Srpska delegacija potpisala je i nekoliko bilateralnih dokumenata – o izgradnji više saobraćajnica, izvozu jabuka, modernizaciji fiksne mreže.

Predsednik Srbije izjavio je i da inicijativa "Pojas i put" prerasta u globalni projekat impresivnih razmera.

"Stara kineska poslovica kaže – ako želite da budete bogati, prvo izgradite puteve, a mogla bi danas da se preformuliše u ’ako zemlja želi da ima prosperitet, da se ekonomski razvije, trebalo bi prvo da razvije ekonomsku infrastrukturu, puteve, pruge i luke’. Zato smo prihvatili inicijativu produbljivanja saradnje sa Kinom", poručio je Vučić.

Predsednik Kine Si Đinping je, nakon susreta sa predsednikom Srbije, izjavio da su odnosi Kine i Srbije primer prijateljskih odnosa Kine i evropskih zemalja. Đinping je Srbiju nazvao "gvozdenim prijateljem" i dodao da su "dve zemlje unapredile saradnju u oblasti izgradnje infrastrukture, uz kontinuirano unapređenje dubine, širine, kvaliteta i efikasnosti saradnje", prenela je kineska agencija Sinhua.

Kako je objavila ova agencija, Si je izjavio i to da "Kina čvrsto podržava Srbiju u očuvanju nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i da je spremna da nastavi da jača stratešku sinergiju sa Srbijom kako bi se tradicionalno prijateljstvo dve zemlje pretočilo u više plodova praktične saradnje".

"Bilateralna saradnja u oblastima kao što su infrastruktura i proizvodni kapaciteti dala je plodne rezultate, a dubina, širina, kvalitet i efikasnost praktične saradnje kontinuirano se poboljšavaju", rekao je Si nakon sastanka sa predsednikom Srbije.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je, tokom foruma, u prolazu "s nogu" razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da Moskva deli njegovu zabrinutost u vezi sa dešavanjima u regionu.

"Vučić i ja smo razgovarali s nogu. On je takođe zabrinut tokom kojim se razvija situacija u regionu oko Srbije. Delimo tu zabrinutost", rekao je Putin na konferenciji za novinare posle posete Kini.

"Video sam predsednika Putina, nismo imali bilateralni susret, kratko smo razgovarali. Vidim da on puca od samopouzdanja. On je imao važan i dug sastanak sa Sijem i premijerom Mađarske Orbanom", rekao je predsednik Srbije novinarima u Pekingu.

Vučić je razgovarao i sa premijerima Laosa, Tajlanda i Etiopije, kao i sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.
"Razgovarao sam sa Orbanom oko predstojeće sednice Evropskog saveta i u vezi sa nekim drugim igrama koje se tu odigravaju i oko nas i oko nekih drugih stvari. Mislim da je bilo korisno", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je i da je imao "veoma dobar" razgovor sa premijerom Kraljevine Tajlanda Sretom Tavisinom.
"Veoma dobar razgovor sa premijerom Kraljevine Tajlanda Sretom Tavisinom. Razmenili smo mišljenja o svim globalnim pitanjima i načinima kako da unapredimo sveukupnu saradnju na bilateralnom i na međunarodnom planu", naveo je Vučić na instagram profilu buducnostsrbijeav.

Govoreći o razvoju odnosa sa afričkim zemljama, predsednik Srbije izjavio je da planira da sledeće godine napravi turneju od 20 dana po Africi.

"Imamo veliki ugled, ali naši kapaciteti podrške afričkim zemljama još nisu dovoljni. Kada gledamo recimo kapacitete naših kompanija da grade po Africi, mi još moramo da napredujemo. Da se osavremenjavamo, da imamo veći broj zaposlenih", rekao je Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije se dotakao i trenutne situacije u Gazi i izjavio da "moramo sačuvati mir u nemogućim uslovima u svetu".

"Kao da su svi poludeli, kao da ne znaju koliko je 5+5. Kao da to nije 10, prosto svi hrle, podižu uloge do krajnjeg nivoa, odakle više nema povratka. Situacija u Gazi nas vodi u šire regionalne sukobe. Sile imaju proksije koji ako zarate to de fakto znači svetski rat", istakao je predsednik Srbije.

Naglasio je i to da Ujedinjene nacije treba da vrate svoju ulogu i značaj koji su nekada imale, kao i to da su rat i skup novac najveća pretnja globalnoj ekonomiji. "Zato vam je Evropa gotovo u recesiji. Ukoliko se nastavi sukob Izrael–Palestina, biće još gore."

"U svetu se događa to da ljudi sve više žele ne jednog policajca, već da se problemi rešavaju multilateralno i da organizacija UN vrati svoju ulogu i značaj koji je imala nekada, žele da saradnja, a ne nametanje rešenja i poštovanje međunarodnopravnih normi bude nešto čega ćemo da se držimo. Meni je Si Đinping rekao da je Srbija na poslednjoj sednici UN pokrenula niz važnih pitanja i čak citirao jednu rečenicu koju sam tamo izgovorio", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije se u Pekingu dotakao i predstojećih izbora: "Na narodu je da izabere, mi ćemo naravno volju građana priznati, a moje je da čestitam pobedniku. Ja vidim da su oni u svoju pobedu sigurni, a mi koji ne gledamo u prošlost i koji želimo da gledamo u budućnost borićemo se i pokušati da pobedimo."

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve