Vesti
20.01.2023. 13:58

"Nije bio lak"

Sastanak Lajčaka i Kurtija trajao duže od dva sata

Miroslav Lajčak
Izvor: EPA / MARTIN DIVISEK

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak izjavio je posle dvosatnog sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, da delegacija koju čine predstavnici EU, SAD, Fracuske, Nemačke i Italije predstavlja važan signal za snažnu posvećenost postizanju sporazuma Kosova i Srbije.

Rekao je da sastanak nije bio lak i da su razgovarali o predlogu iz decembra o normalizaciju odnosa dve zemlje.

"Sastanak je trajao preko dva sata, što pokazuje da nije bio lak, ali otvoren i iskren. Ne želimo da dajemo dramatične izjave jer smo usred procesa i sada idemo ka Beogradu. Mislim da smo očekivali veće razumevanje mogućnosti koje ovaj predlog nudi. Nadam se da ćemo stići do cilja i nastavićemo da se angažujemo u tom pravcu", rekao je Lajčak novinarima.
 

Na sastanku sa Kurtijem su pored Lajčaka bili savetnici za spoljnu politiku nemačkog kancelara i francuskog predsednika, Jens Pletner i Emanuel Bon, diplomatski savetnik premijera Italije Frančesko Marija Talo i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Posle Prištine, predstavnici Evropske unije posetiće Beograd gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

O čemu su Lajčak i Eskobar razgovorali sa zvaničnikom NATO
NATO

Sastanak u Briselu

09.01.2023. 20:45

O čemu su Lajčak i Eskobar razgovorali sa zvaničnikom NATO

Specijalni predstavnici EU i SAD za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, razgovarali su sa visokim zvaničnikom NATO u Briselu o odnosima Beograda i Prištine.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve