Vesti
04.01.2023. 08:45
Beta / Večernje novosti

Tema Kosovo

Posle Božića važan sastanak u Beogradu: Stižu čelnici EU

Beograd
Izvor: Shutterstock

Predstavnici EU, SAD, Francuske i Nemačke trebalo bi nakon božićnih praznika da posete Beograd, kako bi ubrzali rešavanje kosovskog pitanja, pišu Večernje novosti.

Beograd bi, kako piše taj list, prvo trebalo da posete specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, zajedno sa izaslanicima francuskog i nemačkog predsednika, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, dok su nakon toga moguće posete i drugih zvaničnika.

List navodi, pozivajući se na svoje izvore, da je cilj tih poseta da se srpski državni vrh ubedi da pokrene političke pregovore sa Prištinom, koji bi bili zasnovani na francusko-nemačkom predlogu, odnosno predlogu Evropske unije za pitanje Kosova.

List dodaje i da oni dolaze pre godišnjice početka rata u Ukrajini, 24. februara, što predstavlja neformalni rok kada bi Beograd i Priština trebalo da se dogovore bar oko skica budućeg sporazuma normalizacije odnosa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti: "Nije bilo tajnog dogovora sa Srbijom"
Aljbin Kurti, 19. 12. 2022.

Barikade na Kosovu

30.12.2022. 21:15

Kurti: "Nije bilo tajnog dogovora sa Srbijom"

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da sa Srbijom nije bilo tajnog dogovora za uklanjanje barikada na severu i da je jedina garancija koju su dali međunarodnim predstavnicima bila da ne postoje spiskovi za hapšenje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve