Vesti
15.05.2024. 19:17
Beta

Ukidanje dinara na KiM

Sastanak u Briselu posle sedam sati završen bez dogovora

1
Izvor: ATAIMAGES / A.K.

U Briselu je završen trojni sastanak delegacija Beograda i Prištine uz posredstvo Evropske unije (EU) bez rešenja u vezi sa odlukom centralne banke u Prištini o upotrebi dinara.

Nakon nove runde dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača koja je trajala skoro sedam sati, glavni pregovarač Petar Petković izjavio je  novinarima u Briselu da je Srbija predložila šest konstruktivnih predloga o upotrebi dinara, ali da je Priština sve odbila. 

"Glavni pregovarač Prištine nama u pregovorima nudi i manje u odnosu na ono što je dogovroreno i u odnosu na ono što je njihov legalni sistem dopustio i manje od onoga što njihovi propisi dopuštaju", kazao je Petković.

On je dodao da je specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka pitao dokle i na koji način će se razgovarati ukoliko Priština ne želi da se dogovara niti da prihvati dogovore koji su već uspostavljeni u dijalogu.

"Gospodin Lajčak na ta pitanja jednostavno sleže ramenima. Mi ćemo nastaviti borbu da naš narod na Kosovu i Metohiju dobija svoje plate i penzije", kazao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da rešenja koja Srbija nudi i traži nisu u suprotnosti sa njenim nacionalnim interesima ali da ona omogućavaju kompromisna rešenja.

"Iskoristili smo priliku da uputimo snažan protest zbog zabrane Prištine da patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfiriju i sedmorici vladika zabrani posetu Pećkoj patrijaršiji", kazao je on i dodao da je obavestio i o zabranama predstave knjige o Milutinu i ulaska glumca Nenada Jezdića na Kosovo.

On je naveo da Beograd vrata za razgovor nije zatvorio, jer želi da pronađe rešenje, bez kojeg je samo svaki dan sve teže Srbima na Kosovu.

"Ostaćemo koliko god da je potrebno u Briselu, doći ćemo koliko god puta da treba, tražićemo rešenje", naglasio je Petković.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
22.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve