Vesti
14.04.2023. 16:30
Beta

Razgovor u Beogradu

Sastali se Vučić i Dodik: Evo o čemu su razgovarali

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Dejtonski mirovni sporazum "suština funkcionisanja" BiH i Republike Srpske (RS). 

Vučić je posle sastanka sa predsednikom RS Miloradom Dodikom u Beogradu rekao da će Srbija "uvek podržavati" ono što dogovore tri konstitutivna naroda u BiH. 

"Predsednik Dodik me je upoznao sa svojim viđenjem stanja i odnosa u BiH, sa pokušajima RS da sačuva svoja prava i obaveze iz Dejtona. U ime Srbije sam rekao da smatramo da je Dejtonski sporazum suština funkcionisanja BiH i, razume se, RS", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dodikom.

Najavio je da će u narednom periodu biti održana zajednička sednica vlada Srbije i RS, kao i da će Srbija obezbediti "dodatnu" finansijsku pomoć za opštine Grahovo, Glamoč, Drvar i Petrovac, koje pripadaju Federaciji BiH, ali i pomoć za pet opština u Republici Srpskoj, za Sokolac, Rudo, Višegrad, Nevesinje i Bileću.

Vučić je dodao da će Srbija i RS usvojiti predlog zaključka o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, u Donjoj Gradini na teritoriji RS i u Beogradu. 

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je da taj entitet "ozbiljno" razmišlja o otcepljenju ukoliko se ne poštuju njegova ustavna prava.

"Hoćemo da se poštuje ustav BiH, poštovanje Dejtonskog sporazuma, poštovanje celovitosti BiH-okej, ali poštovanje i prava koje je RS nesumnjivo dato u ustavu", rekao je Dodik.

Istakao je da "angažman koji se čini od jednog dela zapadne političke zajednice i političkog Sarajeva" vodi ka tome da se još više "degradira položaj RS".

"Došli smo do trenutka da ne možemo to pitanje da odlažemo i naša odbrana jeste da ozbiljno razmišljamo da donesemo odluku o samostalnosti i otcepljenju Republike Srpske", rekao je.

Dodik je rekao da je Vučića upoznao sa unutrašnjim problemima koji su "veoma teški" na nivou BiH.

"Situacija je bremenita i opterećena stalnim zahtevima da se razgradi ustavni položaj Republike Srpske. Kulminirali su u jednom ignorantskom, ciničnom i bezobraznom zahtevu da se postavi imovina kao problem na nivou BiH kako bi je oni rešavali", istakao je Dodik.

Blokadom koja je napravljena vezano za imovinu, dodao je, RS nije u mogućnosti da razgovara sa investitorima, a dovedene su u pitanje i koncesije koje su do sada davali.

Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma, rekao je Dodik, mora da brine o njegovom očuvanju.

Kada je reč o NATO, po ugledu na Srbiju, stav RS je, navodi Dodik, jasan-neutralnost i nepriključivanje bilo kom vojnom bloku.

"Nismo za to da nas podmuklim aktivnostima i prevarantskim procesima dovedu u poziciju da jednog dana shvatimo da smo dovedeni u situaciju da moramo nešto da prihvatimo. Dakle NATO - može saradnja, ali nikako članstvo", dodao je.

Razgovarali su i o aerodromu u Trebinju, hidroelektrani Buk-Bijela, kao i trasi autoputa od Rače do Bijeljine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
07.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve