Vesti
15.06.2023. 19:43
Beta

"Krizna situacija"

Borelj zakazao sastanak Vučića i Kurtija u Briselu

1
Izvor: EPA / STEPHANIE LECOCQ

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozvao je lidere Srbije i Kosova na razgovore u Briselu sledeće nedelje, povodom najnovijih tenzija između dve strane i pogoršanja situacije na terenu.

"Imajući u vidu da se situacija na terenu svakodnevno pogoršava, pozvao sam najviše predstavnike Beograda i Prištine na sastanak o rešavanju krize", rekao je Borelj novinarima u Briselu, tokom sastanka ministara odbrane članica NATO.

Borelj je kazao da je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija pozvao na sastanak "za upravljanje kriznim situacijama".

Datum sastanka i drugi detalji sastanka biće objavljeni naknadno.

Borelj je rekao i da EU u saradnji sa komandantom Kfora Anđelom Mikeleom Ristućom i sa obe strane "pokušava da utvrdi šta se tačno dogodilo" u vezi sa hapšenjem trojice pripadnika kosovske policije i šta je bio razlog za taj incident, prenosi RTS.

"Pozivamo obe strane na smirenost. S obzirom da smo ponovo u fazi kriznog menadžmenta, pozvao sam Beograd i Prištinu na razgovore o rešenjima", naveo je Borelj.

Beograd i Priština se uzajamno optužuju u vezi sa hapšenjem trojice pripadnika kosovske policije.

Priština tvrdi da su ih srpske snage uhapsile na severu Kosova, a Beograd da su se nalazili na teritoriji centralne Srbije, 1,8 kilometara od administrativne linije sa Kosovom.

Borelj je poslao Kurtiju pismo, u kojem je naveo da bez smirivanja situacije na severu Kosova nema prostora za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

U pismu Kurtiju, Borelj je naveo i da je spreman da sazove sastanak na visokom nivou s Vučićem pod uslovom da Kurti bude spreman da preduzme neophodne korake za deeskalaciju i da omogući nove lokalne izbore na severu Kosova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić o hapšenju policajaca, zabrani uvoza srpske robe, sastanku sa šefom Kfora...
1

O svemu po malo

14.06.2023. 21:03

Vučić o hapšenju policajaca, zabrani uvoza srpske robe, sastanku sa šefom Kfora...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su tri kosovska policajca uhapšena na lokaciji koja je 1,8 kilometara udaljena od administrativne linije s Kosovom i odbacio navode kosovskih zvaničnika koji su to nazvali "otmicom i kidnapovanjem".
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve