Vesti
15.03.2024. 14:21
R. E.

Sastanak Srbija-Bavarska

Vučić predložio sedam tačaka saradnje, Zeder podržao EXPO 2027

1
Izvor: ATAIMAGES / A.K.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je u Beogradu sastank sa predsednikom bavarske vlade Markusom Zederom.

Vučić je izjavio da Srbija može u mnogim oblastima da sarađuje sa nemačkom pokrajinom Bavarska, posebno u nauci i istraživanjima, i da uči od nje.

"Bavarske ima 10 puta veći bruto domaći proizvod (BDP) od Srbije, a bavarske firme u Srbiji zapošljavaju 25.000 ljudi", rekao je Vučić.

Srbija je predložila sedam oblasti saradnje sa Bavarskom, od kojih su neke odmah prihvaćene.

Naveo je da to odnosi na unapređenje ekonomske saradnje, saradnju istraživačkih institucija i u oblasti veštačke inteligencije, robotike, digitalizacije i internalizacije poslovanja.

"Potrebno nam je da učimo od Bavarske i u poslovanju u automobilskoj industriji, IT industriji", rekao je Vučić.

Istakao je da je dogovoreno i unapređenje rada Mešovite komisije sa saradnju Srbije i Bavarske.

1
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

Godišnja trgovinska razmena Srbija sa Bavarskom je oko 1,5 milijardi evra, a izvoz Srbije u Bavarsku je 870,8 miliona evra.

Srbija od svih 16 pokrajina u Nemačkoj ima ima najveću robnu razmenu sa Bavarskom, čiji je udeo 20 odsto u ukupnoj razmeni Srbije sa Nemačkom.

Markus Zeder je naveo da pokazatelji srpske ekonomije idu jako nabolje i najavio intenziviranje saradnje i učešće bavarskih preduzeća na specijalizovanoj Međunarodnoj izložbi EXPO 2027 u Beogradu.

"EXPO je ogromna šansa i mogućnost koja će zaista unaprediti Srbiju. I mi ćemo to podržati i želimo dobro da organizujemo učešće bavarskih perduzeća koja su spremna da investiraju ovde i posluže kao dobavljači", rekao je Zeder.

Predsednik bavarske vlade, kojem je u Beogradu uručen Orden Republike Srbije na lenti, naglasio je da je Srbija osetno unapredila svoju ekonomiju.

Zeder je istakao da je poseta realizovana nakon dugog razgovora na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

"Ubrzo nakon toga smo realizovali ovu postu kao znak poštovanja kako bih i posetio najjaču zemlju na Balkanu. Zato me raduje što sam sa velikom delegacijom ovde, što se ne podrazumeva po sebi. Ukupno tri državna ministra, to ne radimo pri svakoj državnoj poseti, tako da molim vas da to cenite kao poseban dokaz poštovanja", rekao je Zeder.

Zeder je naglasio da mnoge srpske porodice žive u Bavarskoj i da daju veliki doprinos njenom jačanju.

Poručio je da se Bavarska jako zalaže da Srbija postane članica Evropske unije.

"Bila bi velika šteta za Evropu, ali mislim i za Srbiju, kada ne biste išli tim putem. To je zaista velika šansa. Pritom, svako mora da učini svoj domaći zadatak, ali je takođe jako bitno da EU nije zajednica u kojoj svi moraju govoriti i misliti jedno isto", naveo je Zeder.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve