Vesti
09.02.2024. 11:49
Beta

Zvanično

Sednica bez opozicije u sali: Verifikovani mandati u Skupštini AP Vojvodine

vojvodina
Izvor: Shutterstock

Novi saziv Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine konstituisan je u petak verifikacijom mandata poslanika.

Za verifikaciju mandata glasalo je 80 poslanika dok poslanici opozicije nisu učestvovali u radu parlamenta.

Sednicu je vodio najstariji poslanik Miroslav Španović sa liste "Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane" a na početku je oformljena Komisija za potvrđivanje mandata poslanika od sedam članova, predstavnika lista koje su prešle cenzus.

Prvi na pokrajinskoj listi "Srbija protiv nasilja" Mihailo Brkić iz stranke Srbija centar (SRCE) rekao je agenciji Beta da poslanici sa te liste nisu ulazili u salu tokom sednice, a da će se o daljim potezima izjasniti naknadno.

"Ovo je jedna praktična i politička poruka da postoji senka na legitimitet skupštine zbog svih onih radnji koje su dovele integritet glasanja u sumnju", rekao je Brkić.

Poslanik stranke Zajedno Radivoje Jovović potvrdio je za Betu da četvoro poslanika te i Demokratske stranke nije prisustvovalo konstitutivnoj sednici jer "ne pristaju na izbornu krađu".

"To je jedan vrlo jasan čin iskazivanja političke nevoljnosti da se pruži legitimitet izornoj krađi. Zahtevamo da se naše društvo i država suoče sa rešavanjem tog problema, naročito u svetlu Rezolucije Evropskog parlamenta koju duboko pozdravljamo", rekao je Jovović.

1
Izvor: BETAPHOTO / DRAGAN GOJIC

U radu konstitutivne sednice nisu učestvovali ni poslanici koalicije NADA.

Prema podacima Pokrajinske izborne komisije, na izborima za Skupštinu AP Vojvodine održanim 17. i 30. decembra 2023. godine, Srpska napredna stranka (SNS) sa koalicionim partnerima osvoila je apsolutnu većinu, odnosno 66 od 120 poslaničkih mandata.

Opoziciona koalicija Srbija protiv nasilja osvojila je 30 mandata, a Savez vojvođanskih Mađara koji je u poslednja dva mandata bio u vladajućoj koaliciji sa SNS-om devet mandata.

Po sedam mandata osvojili su do sada takođe vladajuća Socijalistička partija Srbije i opoziciona koalicija Nada, a jedan mandat osvojila je Ruska stranka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve