Vesti
15.08.2023. 21:10

Britanski diplomata

Ser Ajvor Roberts: "Pustiti Vučića i Kurtija da nastave razgovore"

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Britanski diplomata i nekadašnji ambasador u Beogradu ser Ajvor Roberts izjavio je da je budućnost Srbije u EU i da Rusija nema ništa pozitivno da ponudi Srbiji.

U intervjuu za Demostat Roberts je izrazio uverenje da će srpska manjina dobiti autonomiju na Kosovu što će biti deo bolnih kompromisa koje će kosovsko rukovodstvo morati da napravi, ali je dodao da će biti bolno sa obe strane.

On je ocenio da u Srbiji trenutno nema druge političke snage koja može da ima neophodna ovlašćenja za postizanje dogovora o Kosovu osim predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da ako se želi trajno rešenje kosovskog pitanja treba pustiti da Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti nastave razgovore i podržati međunarodne pregovarače.

Govoreći o francusko-nemačkom, odnosno evropskom sporazumu za Kosovo, Roberts je ocenio da realizacija Zajednice srpskih opština nije sama sebi cilj i da je važno da se zadrži zamah ka konačnom sporazumu.

Upitan šta misli o podeli ili razmeni teritorija kao rešenju za kosovsko pitanje, Roberts je kazao da je "najbolje rešenje za pitanje Kosova – kao što je bilo i za probleme u Hrvatskoj i Bosni – da se ljudima omogući da ostanu u svojim domovima i da se njihova ljudska prava i prava kao manjine poštuju od strane većine, dok oni, zauzvrat, prihvate vladavinu prava države u kojoj žive".

"Masovne migracije, kakve smo videli iz Krajine, nisu dobro rešenje i ako su teritorijalne razmene konsenzusom bile jedini način da se to izbegne, onda im treba dati pravo da budu razmatrane. Naglasak mora biti na konsenzusu. Badinterova komisija nije dala dovoljnu težinu ovoj mogućnosti, zaključivši da bi republičke granice trebalo da postanu međunarodne. Ali nadam se da su sadašnji pregovori o Kosovu na putu da dovedu do sporazuma", naveo je.
 

Roberts je rekao da će "srpska manjina dobiti autonomiju" i dodao da je to "deo bolnih kompromisa, koje će kosovsko rukovodstvo morati da napravi". 

Ali, kako je naglasio, biće bolno sa obe strane.

"Srpska manjina sa svoje strane mora da prihvati da se autonomija odnosi i na kulturu i privredu i na lokalnu samoupravu, a ne na pravo na otcepljenje – to je gorka pilula koju srpska strana mora da proguta zauzvrat. Ovo će biti težak sporazum za finalizaciju, ali svi moraju razmišljati o dugoročnim koristima, a ne o kratkoročnim bolovima", rekao je.
 

Povodom pisma zapadnih parlamentaraca koji od zvaničnika u Briselu, Londonu i Vašingtonu traže promenu pristupa prema Srbiji u rešavanju kosovskog pitanja, Roberts je rekao da "trenutno ne postoji nijedna druga politička snaga u Srbiji koja može da ima većinu i neophodna ovlašćenja za postizanje dogovora o Kosovu".

"Tako da bi rezultat promene vlasti verovatno bilo stvaranje tvrdo desničarske, proruske koalicije, verovatno na čelu sa Miletom Dodikom, koji, znamo, ima srpsko državljanstvo, s jedne strane, i sa druge strane proevropske koalicije, sa sedištem u gradovima. Takva situacija bi mnogo verovatnije dovela do građanskog rata u Srbiji nego do bilo kakvog dogovora na Kosovu, a region bi bio osuđen na još jednu generaciju pod izolacijom i nestabilnostima", rekao je.

Britanski diplomata je dodao da ako se želi trajno rešenje kosovskog pitanja onda bi trebalo pustiti Kurtija i Vučića da nastave sa razgovorima i podržati međunarodne pregovarače.

"Sada moramo svi zajedno da radimo na zajedničkoj viziji regiona koji je povratio političku stabilnost, ekonomski rast i slobodu kretanja", naveo je ser Ajvor Robert.
 

Roberts je odbacio navode predsedavajuće Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališe Kerns da je Srpska pravoslavna crkva učestvovala u švercu oružja iz centralne Srbije na Kosovo, kao i napise pojedinih medija da je Kerns agent tajne službe i da britanska obaveštajna služba sprema novi rat na Kosovu.

"Balkan u celini je plodno područje za teorije zavere, lažne vesti i dezinformacije. Kao što sam nedavno napisao, ne mislim da bi parlamentarci Velike Britanije ili drugih zemalja trebalo da se uključe u pogoršanje situacije i sprečavanje dogovora širenjem očigledno lažnih informacija. Što se tiče članka o kojem govorite, ne baš bistro dete bi primetilo da je njihova priča besmislica", rekao je britanski diplomata.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić: "Kurti želi da nas uvuče u sukob sa NATO"
Aleksandr Vučić

Predsednik Srbije

29.07.2023. 10:38

Vučić: "Kurti želi da nas uvuče u sukob sa NATO"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je želja Aljbina Kurtija da uvuče Srbiju u sukob sa NATO.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
14°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve