Vesti
16.06.2020. 15:06
R. E. / Kosovo online

SERVER: Tramp i Grenel nemaju šta da ponude Beogradu i Prištini

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američki ekspert za balkanska pitanja Danijel Server u tekstu u časopisu "Pisfer" prokomentarisao je najavu Ričarda Grenela o nastavku dijaloga Prištine i Beograda 27. juna u Beloj kući. Kako prenosi Koha, on sumnja u uspeh Grenelove inicijative i navija za to da se sačeka da se u Belu kuću useli Bajden, prenosi Kosovo online.

Prema Serverovim rečima, ako Grenel ostane veran ekonomskim merama koje su korisne za obe strane podjednako, onda je to u redu. Međutim, kako navodi, najverovatniji scenario je "samo neuspeh jer ni Tramp ni Grenel nemaju diplomatski kredibilitet i oštroumnost".

"Prošla je duga godina u SAD, a Tramp je u teškoj situaciji, kosovska politika je u haosu, teško je videti da će ovo doneti stvarni dogovor. Pretpostavljam da on govori o sporazumima o ključnim političkim pitanjima kao što su priznavanje, razmena ambasadora, članstvo u Ujedinjenim nacijama. I, naravno, razgraničenje, novi premijer Kosova isključio je pitanje granica, ali predsednik Vučić još nije", kaže Server.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Server dodaje da su obustava srpske kampanje za povlačenje priznanje i obustava traženja članstva Kosova u međunarodnim organizacijama do 27. juna u redu.

"Ali ono što je primetno je nedostatak evropske uloge. Ovo pre svega garantuje neuspeh, jer Kosovo i Srbija žele dobre rezultate sa Evropom. Grenel ima grozne odnose sa Evropljanima uopšte i posebno sa Nemačkom. Amerikanci nemaju šta da ponude, osim ceremonije u vrtu ruža usred pandemije s propalim i nepopularnim predsednikom," rekao je Server.

Prema njegovim rečima, bilo bi bolje da se sačekaju izbori u SAD, ako pobedi Bajden.

"I Priština i Beograd trebalo bi da razmotre da li je bolje sačekati Bajdena, čije šanse izgledaju dobro, uključujući i u odlučujućim državama. Ceremonija u Beloj kući izgledala bi mnogo bolje nakon 4-5 meseci", kaže Server.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve