Vesti
16.06.2020. 15:06
R. E. / Kosovo online

SERVER: Tramp i Grenel nemaju šta da ponude Beogradu i Prištini

daniel-server-1.png

Američki ekspert za balkanska pitanja Danijel Server u tekstu u časopisu "Pisfer" prokomentarisao je najavu Ričarda Grenela o nastavku dijaloga Prištine i Beograda 27. juna u Beloj kući. Kako prenosi Koha, on sumnja u uspeh Grenelove inicijative i navija za to da se sačeka da se u Belu kuću useli Bajden, prenosi Kosovo online.

Prema Serverovim rečima, ako Grenel ostane veran ekonomskim merama koje su korisne za obe strane podjednako, onda je to u redu. Međutim, kako navodi, najverovatniji scenario je "samo neuspeh jer ni Tramp ni Grenel nemaju diplomatski kredibilitet i oštroumnost".

"Prošla je duga godina u SAD, a Tramp je u teškoj situaciji, kosovska politika je u haosu, teško je videti da će ovo doneti stvarni dogovor. Pretpostavljam da on govori o sporazumima o ključnim političkim pitanjima kao što su priznavanje, razmena ambasadora, članstvo u Ujedinjenim nacijama. I, naravno, razgraničenje, novi premijer Kosova isključio je pitanje granica, ali predsednik Vučić još nije", kaže Server.

Danijel Server

Server dodaje da su obustava srpske kampanje za povlačenje priznanje i obustava traženja članstva Kosova u međunarodnim organizacijama do 27. juna u redu.

"Ali ono što je primetno je nedostatak evropske uloge. Ovo pre svega garantuje neuspeh, jer Kosovo i Srbija žele dobre rezultate sa Evropom. Grenel ima grozne odnose sa Evropljanima uopšte i posebno sa Nemačkom. Amerikanci nemaju šta da ponude, osim ceremonije u vrtu ruža usred pandemije s propalim i nepopularnim predsednikom," rekao je Server.

Prema njegovim rečima, bilo bi bolje da se sačekaju izbori u SAD, ako pobedi Bajden.

"I Priština i Beograd trebalo bi da razmotre da li je bolje sačekati Bajdena, čije šanse izgledaju dobro, uključujući i u odlučujućim državama. Ceremonija u Beloj kući izgledala bi mnogo bolje nakon 4-5 meseci", kaže Server.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
36°C
01.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve