Vesti
01.06.2023. 08:43
R.E.

Napeto

Sever Kosova četvrti dan: Kfor na glavnim raskrsnicama u Zvečanu

1
Izvor: Beta / AP / Bojan Slavkovic

Četvrti dan Kfor kontroliše zgrade 4 opštine na severu Kosova i Metohije. Zaposleni u lokalnim samoupravama ne mogu u svoje kancelarije, a Srbi miran protest najavljuju i za danas, saopštava RTS.

Srbi se i ovoga jutra okupljaju ispred opštine Zvečan, a radnici ove opštine koji od petka ne mogu da uđu na svoj posao danas su počeli da se upisuju ispred bodljikave žice na improvizovanoj prijavnici.

Na važnim raskrsnicama i ulicama u centru Zvečana su od sinoć pripadnici Kfora sa oklopnim i drugim vozilima. Nalaze se tu radi bezbednosti i mira.

Njihovo pojačano prisustvo na ulicama i prilazima Zvečanu zahtevala je srpska strana nakon razgovora sa starešinom jedinice Kfora koja se nalazi ispred zgrade opštine.

Srpska strana je zahtevala to da bi se sprečili direktni kontakti okupljenih građana na protestima sa Kosovskom policijom i to nakon incidenta koji se dogodio juče u poslepodnevnim časovima.

1
Izvor: Beta / AP / Dejan Simicevic

Prema navodima očevidaca do incidenta je došlo kada je vozilo kosovske policije puno policajaca prolazilo kroz masu građana.

U Zvečanu je veći broj građana počeo da se okuplja u 7 časova ispred zgrade opštine na mirnim protestima koji su zakazani i danas a mnogi su tu proveli i celu noć.

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić napisao je na Twitter- u da je sinoć oskrnavljen spomenik na putu Štrpce-Brezovica.

“Spomenik je podignut u znak sećanja na 46 žrtava među kojima je bilo i dvanaestoro dece, koje su fašisti streljali na Vidovdan 1944. godine“, naveo je Jevtić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve