Vesti
08.05.2024. 13:07
Beta

Gost Beograda

Si Điping: "Novo poglavlje čeličnog prijateljstva"

1
Izvor: AP / Darko Bandic

Predsednik Kine Si Đinping je u Beogradu posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio da potpisivanje zajedničke izjave o produbljavanju odnosa predstavlja podizanje strateštkog partnetrstva koje donosi "novo poglavlje u čeličnom prijateljstvu Kine i Srbije".

"U komplikovanom spoljnopolitičkom okruženju Srbija se posvetila nezavisnosti i brani teritorijalni integritet i suverenintet i brani svoje dostojanstvo, ona se pridržava međunarodnog prava čak i u ovoj promenjivoj dinamici. To je samo ojačalo tradicionlano prijateljstvo dve države", kazao je Si u Palati Srbija.

Najavio je zajedničku izjavu o produbljavanju odnosa i podizanju strateštkog partnetrstva koja doprinosi izgradnji "globalne zajednice zajedničke budućnosti" čime Kina i Srbija "žele da prigle još sjajniju budućnost i da se posvete prijateljstvu".

"Duboko sam imresioniran sastankom i okupljanjem srpskog naroda, osetio sam snažno prijateljstvo srpskog naroda sa kineskim. To me je učinilo još uverenijim u naše prijateljstvo", kazao je kineski predsednik koga su hiljade ljudi pozdravile kod Palate Srbija.

Si je doputovao u Beograd u utorak uveče, a svečani doček uz državne počasti priređen mu je u sredu.

Si i Vučić posle sastanka u četiri oka nastavljaju razgovor na plenarnom sastanku državnih delegacija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve