Vesti
19.10.2019. 16:53
Tanjug

SIMBOLIKA I POLITIKA: Analitičari - Poseta Medvedeva odgovor na pokušaj revizije istorije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Diplomata i nekadašnji ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić i istoričar Dejan Ristić slažu se da je dolazak predsednika vlade Rusije Dmitrija Medvedeva u Beograd veoma važan za Srbiju, čak i kada bi se vezivala samo za proslavu 75. godišnjice oslobođenja Beograda.

"To je tako veliki i značajan događaj, da bi poseta Medvedeva, samo ako bi se vezala za taj istorijski događaj, već ispunila svoju sadržinu i namenu", ocenjuje Ðukić uz konstataciju da ipak nije moguće odvojiti simbolički i politički karakter i kontekst posete.

"Rusija drži ruku na odnosima sa Srbijom, drži do svog jakog prisustva", rekao je on za televiziji N1, uz ocenu da je Rusija poslednjih 10, 20 i više godina, izgubila kontakt sa Balkanom, a da se sada polako vraća, a Srbiju vidi kao oslonac i priliku.

Pročitajte j0š: Kako je izgledala vojna smotra Vojske Srbije

Kako kaže, danas, kada je na sceni revizija istorije koja je poprimila veoma široke razmere, ne samo kod nas, potrebno je podsetiti na antifašističke tendencije i poštovati ulogu i teret sovjetske Crvene armije u oslobođenju Evrope.

I istoričar Dejan Ristić navodi da se čitava Evropa i čitavo naše društvo već čitav niz decenija nalazi u procesu revizije istorije, falsifikovanja istorijskih činjenica 20. veka, a posebno Drugog svetskog rata.

"Pokušava se da se unese jedna nova politička realnost u istorijsku realnost. Da se jedna velika sila pobednica i saveznica u Drugom svetskom ratu - Sovjetski Savez, prikaže u jednom drugom svetlu, da se relativizuje njegov doprinos pobedi saveznika i antifašističke koalicije u Drugom svetskom ratu. I da akcenat bude ne na pobedi, već na totalitarnom karakteru režima SSSR", kazao je Ristić.

Reč je, dodaje, o ozbiljnoj reviziji koja dugoročno ostavlja loše posledice, "jer se pokušava promeniti istorija i istorijske činjenice".

Kako je naveo, bitka za Beograd je jedna u nizu značajnih bitaka, svakako ne i prvorazrednih, iz ugla Sovjetskog Saveza.

"Bila je značajna jer su sadejstvovale jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i jedinice Crvene armije. Podrška koju je Crvena armija pružila našoj vojsci bila je veoma značajna, ne presudna, ali značajna. Bez te podrške, bitka za Beograd bi trajala duže i bila neuporedivo krvavija", napomenuo je Ristić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve