Vesti
05.01.2022. 19:05
Tanjug

Bodo Veber

"Širenje EU na Zapadni Balkan zavisiće od odnosa Berlin - Pariz"

Evropska unija
Izvor: Shutterstock

Stručnjak za Balkan i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber smatra da će od odnosa Berlina i Pariza zavisiti budućnost politike proširenja Evropske unije prema Zapadnom Balkanu.

Bodo tvrdi da se za nastavak realizacije zalaganja Nemačke za politiku proširenja moraju voditi ozbiljni razgovori sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, inače će, dodaje, perspektiva članstva u EU za region "konačno biti mrtva 2022. godine".

"Francuska ne samo da vec dve godine blokira otvaranje pretpristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, nego je predsednik Makron, mada to otvoreno ne govori, licno protiv politike proširenja", objašnjava on u razgovoru za Kosovo onlajn.

Veber kaže da je u odnosu Beograda i Prištine preko potrebno resetovanje pregovora o konačnom sporazumu, što se, prema njegovim rečima, mora desiti pod "pritiskom Berlina i Vašingtona".

"Resetovanje znači prvobitno definisanje osnovnih principa pregovora, počevši sa statusnim pitanjem, te u smislu prvobitnog okvira političkog dijaloga iz godina 2012-2013", navodi Bodo.

Inicijativa Otvoreni Balkan koja je izašla van okvira Berlinskog procesa, dodaje on, pokazala je krizu zapadne politike na tim prostorima.

"Inicijativa je ogledalo krize politike EU prema regionu, kao i Zapada u celini, prerasla u konkurentski projekat Berlinskom procesu usled Makronovog ''ne'' otvaranju predpristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u oktobru 2019, pa je Grenel u kontekstu Vašingtonskog sporazuma pretvorio u antinemačku (antiMerkelovu) inicijativu", ocenjuje Bodo.

Nova nemačka Vlada u tom kontekstu, zaključuje, ne sme podržati Inicijativu Otvoreni Balkan.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Suzana Grubješić: Evropska unija je dostižna, ali ne tako blizu
Suzana Grubješić

Intervju

27.12.2021. 08:28

Suzana Grubješić: Evropska unija je dostižna, ali ne tako blizu

Otvaranjem klastera 4 Srbija je napravila veliki korak ka članstvu u „evropskoj porodici naroda”. S tim u vezi su i optimistične izjave nekolicine važnih poslenika Evropske komisije. Koliko smo danas istinski blizu Evropskoj uniji, razgovaramo sa gospođom Suzanom Grubješić, kredibilnom osobom za odgovore na tako važna pitanja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve