Vesti
20.02.2023. 15:25
RTS

Istraživanje

Koliko košta školovanje u Srbiji

Škola Učionica
Izvor: Shutterstock

Školovanje jedne osobe u Srbiji od predškolskog obrazovanja do završenih studija u proseku košta više od 34.000 evra, saopštio je Institut za razvoj i inovacije nakon istraživanja.

Nenad Jevtović iz Instituta za razvoj i inovacije rekao je za RTS da je studija izrađena na osnovu makroekonomskih podataka i da su tokom istraživanja krenuli od toga koliko se u Srbiji izdvaja sredstava za obrazovanje.

"Posmatrali smo da je taj mladi čovek, visoko obrazovan, bio pet godina na fakultetu. Dakle, otišao je u produženu godinu u proseku i da je diplomirao 2018. godine, što znači da je krenuo u predškolsko 2000. godine. U tom periodu od 18 godina, dok je diplomirao, država, njegova porodica su uložili u njega 34.100 evra", rekao je Jevtović.

Naveo je da su do tog iznosa došli na osnovu ekonomskih i statističkih podataka.

"Kada kopate po BDP-u, dođete do proizvodnog pristupa BDP-a, pa vidite koliki je autput sektora obrazovanja, to se može pronaći u BDP-u, kada se on obračunava. Na to dodate koliki su neformalni troškovi i neformalna ekonomija koju objavljuje Republički zavod za statistiku, a odnosi se na sektor obrazovanja, tu vam dođu privatni časovi, prevodioci, kada šaljete dete u razne školice. I na to dodate još učenički i studentski standard - koliko Republika Srbija izdvaja za učenički i studentski standard", rekao je Jevtović.

Dodao je da su nakon toga sve to sabrali i podelili sa brojem učenika uz prilagođavanje sa nivoom cena od 2000. do 2018. godine i došli do podatka da je prosečan diplomac u Srbiji koštao državu 34.100 evra.

Nakon toga su, dodao je Jevtović, izvršili dodatno istraživanje na Univerzitetu u Beogradu.

"Dodatno istraživanje se odnosilo na osam izabranih fakulteta sa Beogradskog univerziteta. I tu su se naše pretpostavke ispostavile da trošak varira od izabranog Ekonomskog fakulteta gde se najmanje potroši novca da bi se dobio diplomac, kad kažem najmanje, i država i sami građani, do stomatologije koja je definitivno najskuplja", istakao je Jevtović.

Prema istraživanju Instituta za razvoj i inovacije, najviše košta školovanje studenta koji je završio osnovne studije stomatologije. Za studije su mu je potrebno 53.000 evra, a kada se na to doda i novac za osnovnu i srednju školu, dolazi se do gotovo 71.000 evra.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Neki je kritikuju, a neki je uvode na školske časove
1

Veštačka inteligencija

15.02.2023. 13:10

Neki je kritikuju, a neki je uvode na školske časove

Pod fluorescentnim svetlima učionice petog razreda u Leksingtonu, u Kentakiju, SAD, Doni Pirsi je uputio svoja 23 učenika da pokušaju da nadmudre "robota" koji je ispisivao zadatke.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve