Vesti
06.11.2021. 21:09
Tanjug

Boriće se drugačije

Skupština advokata odbila preporuku - nema obustave rada

advokati, sudije, sud
Izvor: Shutterstock

Vanredna skupština Advokatske komore Srbije (AKS) odbila je preporuku Konferencije svih advokata da advokatura stupi u potpunu obustavu rada do povlačenja dopune stava Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda (VKS) u vezi sa pravom banke da naplaćuje troškove obrade kredita.

Ova odluka je izglasana većinom glasova 140 delegata skupštine AKS.

Za obustavu je glasalo 57 delegata, 81 je bio protiv, a dva delegata su bila uzdržana.

To znači da je advokatura odlučila da se mišljenju usprotivi na drugi, manje radikalan način, najverovatnije pregovorima u vezi sa spornim pravnim stavom.

Advokaturi je sporna dopuna pravnog stava VKS iz 2018. godine, u vezi sa pravom banke da naplaćuje troškove obrade kredita i smatra da dopuna pravnog stava nije ni trebalo da se donosi jer je sudska praksa bila ujednačena, te da je dopuna stava izazvala pravnu nesigurnost.

Dopunom stava VKS, prema mišljenju advokature, menja se dosadašnja praksa prema kojoj su bankarski sporovi po ovom osnovu okončavani u korist klijenata banke, tačnije građana.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

NBS: Banke imaju pravo da naplaćuju naknade i troškove
banka, bankomat

"Dobro poznat stav"

05.10.2021. 20:05

NBS: Banke imaju pravo da naplaćuju naknade i troškove

Banka ima pravo da pored kamate naplaćuje naknade i troškove, pod uslovom da su te naknade i troškovi uključeni u obračun efektivne kamatne stope odnosno u ukupnu cenu kredita, kako bi svaki klijent mogao da uporedi ponude različitih banaka, rečeno je Tanjugu u Narodnoj banci Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve