Vesti
02.10.2023. 13:50
Beta

Korisnici iz Srbije

Za koliko su smanjenje cene rominga sa zemljama iz EU

telefon, kofer, putovanje
Izvor: Shutterstock

Savet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je da je počelo smanjenje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Smanjenje je stupilo na snagu 1. oktobra prema Deklaraciji o romingu potpisanoj 6. decembra prošle godine u Tirani, na Samitu EU-Zapadni Balkan.

Tri srpska telekomunikaciona operatera smanjila su cenu jednog gigabajta (GB) u okviru nekih od svojih roming paketa u zemljama Evropske unije do 83,2 odsto.

Cene se sada kreću između 0,67 i 8,5 evra po jednom GB u okviru paketa rominga u EU za korisnike iz Srbije, što je znatno ispod dogovorene gornje granice cena, saopšteno je iz RCC.

Cilj je da se do 2028. godine cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana približi domaćim cenama.

"Ovaj ključni događaj već menja sliku prometa mobilnih podataka za građane i putnike. Uspeh Deklaracije o romingu između Evropske unije i Zapadnog Balkana svedoči o snazi regionalne saradnje, koja menja komunikaciju nabolje, čak i uprkos suočavanju sa složenim izazovima. Ova prekretnica dolazi u trenutku političkih tenzija, ekonomskih previranja i sve šireg spektra klimatskih promena u regionu, naglašavajući tako važnost regionalne i evroatlantske saradnje", rekla je generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
1°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve