Vesti
15.02.2021. 15:20
Tamara Marković Subota

Snajperski nišan iz Crne Gore

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kriminalna grupa Veljka Belivuka, ali i njegovi pokrovitelji iz kavačkog narko-klana ne samo da su imali saradnike u bezbednosnim službama Srbije i Crne Gore, i ne samo da su te specijalne veze bile ključne za njihov neslućeni kriminalni uzlet i za zaštitu u obračunu sa suparničkom ekipom, nego su upravo te veze, koje su nivo organizovanog kriminala podigle na najvišu lestvicu, dovele do trenutne situacije u kojoj je ugrožena bezbednost samog vrha srpske vlasti. Srpska policija veruje da se na meti kavačkog klana, sa njihovom beogradskom ekspoziturom kao logistikom, našao upravo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a da je najkritičniji momenat za realizaciju atentata bio otvaranje spomenika Stefanu Nemanji, kada je, kako je rekao novi načelnik UKP Bogdan Pušić, zbog bezbednosnog rizika, na obezbeđenju skupa, ali prvenstveno predsednika Vučića bilo angažovano 850 policajaca, među kojima su bili i snajperisti.

U čiju zaštitu je beogradska ekipa kavačkog klana, kojim u Kotoru rukovodi Radoje Zvicer, toliko verovala da se tokom cele prošle godine, kako sada isplivava, na najmonstruozniji način razračunavala sa suparnicima iz podzemlja – pitanje je koje posle hapšenja Belivuka i njegove ekipe najviše zanima srpsku javnost i koje je centralna tema nastavka policijske istrage. Evidentno je da su te zločine ponavljali iz meseca u mesec, očigledno sigurni ne samo u svoju devizu „nema tela, nema dela“, sigurni u svoju silu i moć koju su bahato zaveli u podzemlju, sigurni u zaštitu svojih gazda iz Kotora, već sigurni i u zaštitu pojedinaca iz državnih struktura. Pitanje je samo do kog nivoa je ta zaštita dosezala.

Povezane vesti - 4 asa za 4 puta nižu cenu kokaina

Po definiciji odnosa, ta zaštita mogla je da potiče samo iz dve državne institucije: MUP i BIA. Motivi kojim su se vodili oni koji su štitili Belivuka i ekipu uglavnom su isti kao i u svim prethodnim specijalnim odnosima onih koji bi trebalo da štite zakon i onih sa druge strane, a to su novac, moć i sila. Ali kada stvari po sve njih krenu nizbrdo, pitanje tih početnih motiva nije najvažnije. Daleko bitnije je na šta su sve spremni kako bi sakrili svoje odnose i veze sa podzemljem i dokle su u tim namerama spremni da idu.

-Nema zaštićenih. Već se ispituju neki policajci i pripadnici BIA - izjavio je predsednik Vučić nekoliko dana posle hapšenja Belivuka i njegove kriminalne organizacije.

Kola su se za sada slomila na dvojici policajaca koji su prilikom pretresa Belivukovih prostorija pokušali da mu pomognu tako što su okrenuli glavu na zatečeni pištolj i novac. Jedan od njih je Predrag Lajić, načelnik Odeljenja za suzbijanje organizovanog krijumčarenja droge, koji je sa ove funkcije smenjen pre dva i po meseca, drugi je policajac B. D. U žargonu, sitne ribe za podršku najmoćnijem srpskom kriminalnom klanu...

I dok se informacije o ostalim, verovatno zvučnijim i moćnijim saradnicima i zaštitnicima Belivuka u MUP i BIA još čekaju, čini se da se brže sklapaju kockice oko odavno nimalo tajnih veza kavačkog klana sa crnogorskom tajnom službom, odnosno Agencijom za nacionalnu bezbednost i tamošnjom policijom, i to upravo u slučaju danas najvažnijeg pitanja u regionu – pitanja bezbednosne ugroženosti predsednika Vučića, ali i pitanja ko stoji iza mogućeg naloga za njegovo ubistvo.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Koliko dokaza postoji za ova ozbiljna saznanja je pitanje ne samo za sve službe u regionu, već i za najviša državna rukovodstva, ali podaci srpskih bezbednosnih institucija ukazuju na mogućnost da je nalog za atentat na Vučića stigao direktno iz Crne Gore, i to konkretno od vođe kavačkog klana Radoja Zvicera, ali kako se pretpostavlja i njegovih političkih zaštitnika u tamošnjoj vlasti.

Konkretno, podaci srpskih bezbednosnih službi vrte se oko jednog imena – inspektora kriminalističke policije, za koga se veruje i da je bio prenosilac smrtonosne poruke između političkih zaštitnika kavačkog klana i njegovog vođe Radoje Zvicera. Radi se o policajcu Marku Lazoviću, sinu još čuvenijeg Zorana Lazovića, nekadašnjeg pripadnika ANB, a sada pomoćnika direktora Uprave policije i rukovodioca najvažnije organizacione jedinice crnogorske policije - Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Naime, Marko Lazović, prema tim podacima je osoba koja je poruku o atentatu na Vučića, koja je kao nalog data njegovom ocu, preneo Zviceru, a on zatim Belivuku, koji je u januaru i boravio kod vođe kavačkog klana u gostima. Belivuk je, po naređenju Zvicera trebalo da bude logistička podrška atentata na predsednika Vučića. Upravo u vreme Belivukovog boravka u Kotoru, crnogorska policija osujetila je navodno planirano ubistvo Belivuka, kao i drugog vođe kavačkog klana Slobodana Kašćelana. Obe likvidacije trebalo je, kako tvrdi crnogorska policija, da budu izvršene 22. januara. Kašćelanova u Podgorici sa 3,2 kilograma eksploziva, a Belivukova i njegovog glavnog saradnika Marka Miljkovića u Tivtu, na aerodromu sa kog je trebalo da polete za Beograd.

Interesantno je da je upravo Zoran Lazović, inače osoba koja se godinama dovodi u vezu sa najjačim mafijaškim bosovima u regionu, bio jedan od učesnika konferencije za novinare na kojoj su saopšteni detalji ovih sprečenih likvidacija, i da je tom prilikom rekao da policija nema podatke da su Belivuk i Miljković neprijateljski nastrojeni prema Crnoj Gori. Lazović je inače odranije poznat po aferi video snimka svadbe Safeta Kalića, na kojoj je bio gost, a srpska policija je svojevremeno registrovala i njegove kontakte sa zemunskim klanom i to u Šilerovoj. Odavno se vezuje i za klan Radoja Zvicera, zbog čega je prema optužnici protiv Nikšićanina Ranka Radulovića, bio na meti škaljaraca, koji su za njegovo ubistvo nudili pola miliona evra. Od promene vlasti u Crnoj Gori, od Lazovića je više puta tražena ostavka, ali je on uvek poručivao da samo mogu da ga smene. Za srpsku policiju, u sklopu svih ovih saznanja, posebno je interesantan podatak po kome je i snajper koji je nađen pretresom prostorija koje je koristio Belivuk, u Srbiju stigao iz Crne Gore.

Povezane vesti - Kod Velje Nevolje nađena ljudska kost

U danu kada je u Crnoj Gori održana konferencija za novinare o sprečenim ubistvima, Belivuk i Miljković su se vratili u Beograd gde ih je na aerodromu sačekala policija. Obojica su tada privedeni samo na informativni razgovor, posle kog su pušteni na slobodu, ali sa prisluškivačima i GPS lokatorima koji su im za to vreme postavljeni u automobile.

Belivuk je još ranije znao da država i policija spremaju udar na njega i njegovu kriminalnu grupu. Zato se i veruje da je atentat na Vučića bio jedini izlaz Velji Nevolji iz svoje nevolje. Ne samo zbog već počinjenih zlodela i njihovih mogućih otkrivanja, već mnogo više zbog opasnosti da mu se zaustavi dalje napredovanje, i to u trenutku kada se našao na vrhu i beogradskog i srpskog podzemlja, pozicije sa koje se niko nije povukao bez lisica ili metka.

A da je ostao bez podrške bilo mu je jasno još 17. oktobra kada je simbolično da dan BIA Vučić najavio borbu protiv mafije, iz koje je više nego bilo jasno na koga se ta borba odnosi i ko je glavna meta.

Da je na meti, Belivuku je bilo jasno i ranije, ne samo sa promenom na rukovodećem ministarskom mestu u policiji, već i sa svim smenama koje su u to vreme, ali i ranije izvršene u MUP, kao i sa dolaskom novih i povratkom starih policijskih kadrova, a za koje je znao da je prvi na njihovoj listi za hapšenje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Vračarska ekipa

Hapšenje Belivuka, Marka Miljkovića i još 19 pripadnika ove grupe 4. februara izazvalo je potres i u srpskom i u crnogorskom podzemlju, ali nije drastično promenilo planove i namere Radoja Zvicera, koji u Crnoj Gori, po povratku iz Ukrajine u kojoj je bio ranjen u maju prošle godine, uživa u slobodi.

-Zvicer je hapšenjem Belivuka izgubio najvažnijeg i najjačeg beogradskog saradnika, ali ne i jedinog. Imamo informacije da je odmah angažovao ekipu za odmazdu, i to ekipu sa Vračara, kojom rukovodi Nikola Vušević zvani Džoni. Vušević je odranije evidentiran kao beogradski saradnik kavačkog klana. Trenutno se nalazi u Španiji, ali se sprema za povratak u Srbiju. Sa kojim konkretno ciljem, za sada se ne zna, ali imamo saznanja da je upravo on angažovan za odmazdu zbog hapšenja Belivuka - kaže za „Ekspres“ izvor iz MUP Srbije navodeći da se ne isključuje mogućnost da bi na meti ove grupe, sa povratkom Vuševića mogao da se nađe i neko od rukovodilaca policije koji su nosioci akcije na hapšenju Belivuka i njegove ekipe.

Vuševićeva ekipa, prema ranijim policijskim podacima, važi za grupu koja je po organizovanju međunarodnog šverca narkotika na daleko višem nivou od Belivukovog narko-klana, koji je u Beogradu i Srbiji držao uličnu prodaju droge. Vuševićeva grupe je na direktnom izvoru organizovanja međunarodnog šverca kokaina, zbog čega i ima svoje baze u Španiji, a glavni čovek vračarske grupe za ovaj deo posla je Luka Cerović, ranije optužen i oslobođen za pokušaj ubistva.

Povezane vesti - Jedan metak za dve mete

Kao članovi vračarske grupe pod vođstvom Vuševića registrovani su i Marko Drakula, Miloš Pavlović i Nikola Filipović, inače sin Božidara Filipovića poznatijeg kao Boško Fleka, nekadašnji vođa vračarskog klana. Javnosti je najviše poznat Drakula, koji je u decembru 2019. uhapšen kao vođa grupe koja je cijanidom pokušala da izvrši ubistvo vođe škaljarskog klana Jovice Vukotića. Sa Drakulom su u toj akciji uhapšena još trojica pripadnika vračarskog klana: Marijan Dimitrijevski, Nikola Jovanović i Nemanja Milutinović, zvani Afri.

Svedok saradnik

Jedan od uhapšenih članova Belivukove grupe kako za „Ekspres“ ekskluzivno otkriva izvor iz MUP Srbije, trenutno je najozbiljniji kandidat za svedoka saradnika.

-On je učesnik jednog od ubistava za koje se tereti Belivukova banda. Dovezao je žrtvu do mesta sa kog se više nije vratila. Suočen sa tim dokazima, on je pristao na saradnju. Otkrio je komunikaciju preko Skaj aplikacije i kako su funkcionisali razgovori i planovi za izvršenje i prikrivanje krivičnih dela - kaže naš izvor i navodi da ovaj Belivukov saradnik nije jedini koji se nudi za eventualni status svedoka saradnika.

U međuvremenu, od 4. februara, kada je Belivuk uhapšen, policija je u istrazi rasvetljavanja njegovih zločina u ponedeljak, 8. februara, u Beogradu otkrila stan u kome su nađeni, kako se za sada samo pretpostavlja, tragovi zločina izvršenih nad dvojicom Crnogoraca - Damirom Hodžićem i njegovim šurakom Adisom Spahićem, koji su sredinom oktobra nestali u Beogradu, zajedno sa Lazarom Vukićevićem.

-Prvo je lociran stan, za koji smo imali saznanja da je moguće mesto izvršenja zločina, i u njega su odmah upućeni forenzičari Nacionalnog kriminalističkog centra. Belivukova ekipa jeste kiselinom detaljno čistila sva mesta svojih zločina, i to jeste i slučaj i sa ovim stanom, ali su očigledno zaboravili na lampu, na kojoj su detektovani tragovi krvi - kaže sagovornik „Ekspresa“ i navodi da je do sada u dokaznom postupku izuzeto ukupno 30 otisaka i DNK dokaza koji se povezuju sa ubistvima ovog klana.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Shutterstock

-Još se vrši pretraga terena i tome učestvuje 200 policajaca. Pretražuju se septičke jame, bunari, deponije, nađene su i određene rupe u zemlji za koje se sumnja da su služile za zakopavanje ostataka žrtava ubistava. Sve što je do sada nađeno je poslato na veštačenje, a pretrage se vrše i dalje - kaže naš izvor i dodaje da su od momenta hapšenja, kada je Belivuk osumnjičen za dva ubistva, u međuvremenu prikupljeni dokazi za još dva zločina, a da se za dva još čekaju veštačenja.

U prvom zahtevu za istragu Belivuku i ekipi na teret je stavljeno ubistvo navijača Crvene zvezde Zdravka Radojevića, kao i likvidaciju bivšeg šefa „Pink Pantera“ Milana Ljepoje.

-U međuvremenu smo prikupili dokaze za ubistvo navijača Gorana Veličkovića zvanog Goksi i navijača Lazara Vukićevića. Za ubistva Hodžića i Spahića se još čekaju rezultati - kaže sagovornik “Ekspresa”.

Glavni za ova zlodela bio je Marko Miljković, koga su zbog toga ostali saradnici zvali Mare Mesar. On je Radojeviću, Veličkoviću i Vukićeviću, na živo odsekao nos, uši, zatim glave. Milanu Ljepoji izvadio je oči, samo je deo do sada otkrivenih jezivih strahota Belivukovog klana.

Povezane vesti - Zima kod „kavčana“

Milan Ljepoja, inače jedan od vođa pljačkaške ekipe „Pink Panter“ koji je bio osuđen zbog čuvene pljačke dijamanata u Dubaiju, na meti Belivuka našao se po naredbi Zvicera, koji je sumnjao da je upravo on poslao dvojicu Nišlija koji su u maju prošle godine pokušali da ga ubiju u Kijevu, a koji su samo dan kasnije uhapšeni u pokušaju bekstva. Kao motiv ubistva Ljepoje pominje se i njegova namera da ubije Marka Andrića zvanog Kuzman, čiji su prisluškivani razgovori sa Belivukom nedavno emitovani na televiziji. Kuzman je važio za Belivukovog čoveka, koji je držao niško narko-tržište, i zbog toga se i našao na meti Ljepoje, koji nije hteo da preda tron niškog podzemlja. Belivukova ekipa, kako se navodi u zahtevu za istragu, namamila je Ljepoju početkom novembra da dođe u Beograd, gde ga je na parkingu u blizini „Laste“, na autoputu ka Nišu, u kolima „pasat“ sačekao sada uhapšeni Dejan Tešić i odvezao do kuće u Ritopeku koju je Belivukova grupa koristila za ubistva. Tu su ubili Ljepoju, a potom pokušali da unište tragove tako što su spalili njegovu odeću i koristili hemijska sredstva kako bi očistili prostorije i otarasili se leša.

U kući u Ritopeku, kako se navodi u zahtevu za istragu, ubijen je i Goran Veličković, koga su Belivukovi saradnici u avgustu prošle godine namamili da dođe do privatne klinike „Euromedik“ u Višegradskoj ulici, gde je ušao u automobil „smart“ koji je vozio Vuk Vučinić, i odvezao ga u Ritopek. Veličković je likvidiran iz osvete, navodno jer nije pristao da Belivuku daje novac od prodaje droge. Tri meseca kasnije grupa je, kako sumnja tužilaštvo, ubila i Zdravka Radojevića. On je na poziv Nemanje Lakićevića, osumnjičenog Belivukovog saradnika, došao do parkinga kod „Laste“ kako bi rešili problem koji je imao sa navijačima Partizana. Radojevića je sačekala još neidentifikovana osoba, koja ga je „reno meganom” odvezla do kuće strave u Ritopeku, iz koje nikad više nije izašao.

Na spisku nestalih osoba, a koje su najverovatnije žrtve Belivukovih ubistava su i Strahinja Marković (22), Jovo Kecman (51), Vukašin Košović (21), Filip Marjanović (23), Lazar Ilić (25), Ljubomir Lainović (25), Dario Đorđević (23), Aleksandar Grigorijević (42) i Goran Mihajlović (23). Istraga o otkrivanju njihove sudbine još traje.

Hrkalovićeva i inscenirana afera Jajinci

Veljko Belivuk, prema podacima BIA, glavni je akter čuvene afere pronalaska oružja u Jajincima, nadomak porodične kuće Aleksandra Vučića, tada premijera Srbije, ekskluzivno otkriva “Ekspres”, a čitava afera podmetnuta je sa namerom obmanjivanja i zastrašivanja Vučića i njegove porodice, i to od strane tada najviših policijskih funkcionera.

Naime, ceo slučaj počeo je 26. oktobra 2016. kada je za predsednika FK Partizan postavljen Milorad Vučelić. Odmah na prvom sastanku sa rukovodstvom kluba Vučelić je naredio da se isprazne prostorije na spratu zgrade kluba, koje su u to vreme koristili navijači.

Kako se ispostavilo istragom BIA, upravo u toj prostoriji nalazile su se zolje, bombe i ostalo naoružanje koje je četiri dana kasnije nađeno u Jajincima. Ali šta se dešavalo u ta četiri dana?

Belivuk je, kao vođa navijača, posle Vučelićeve naredbe pokupio to oružje iz zgrade Partizana, stavio ga u gepek svog automobila, a zatim krenuo prema Jajincima, gde mu je živela baba, i usput bacio to oružje.

To, međutim, nije sve, a to nije sve otkriva i ključne detalje zavere koja je tada skovana prema javnosti i predsedniku Vučiću.

-Dva ključna momenta se dešavaju neposredno pre i dan posle Belivukovog odlaska u Jajince. Neposredno pre, on se u zgradi MUP u Ulici kneza Miloša sastao sa žandarmom Nenadom Vučkovićem zvanim Vučko, u to vreme emotivnim partnerom Dijane Hrkalović, čuvene državne sekretarke MUP Srbije, koja se doduše samo u medijima dovodi u sada skrajnutu aferu “prisluškivanje”. I to nije jedini sastanak Belivuka i Vučkovića. Njih dvojica su se ponovo sreli dan kasnije i to u teretani. Pretpostavka operativaca BIA od početka je bila da je Belivuk čitavu akciju izveo u saradnji sa Vučkovićem, kao i da je u to bila uključena i Hrkalovićeva, a jedini cilj mogao je da im bude samo da pronalaskom oružja naprave pometnju u javnosti i insceniraju navodni napad iza kog je opet navodno stajao škaljarski klan, a da se oni pojave kao zaštitnici predsednikove bezbednosti - kaže izvor “Ekspresa” iz BIA koji je direktno bio uključen u praćenje Belivukovog kretanja u to vreme.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

U svakom slučaju, sumnja je pala na škaljarski klan, a posebno je pominjano ime Siniše Milića zvanog Boske, saradnika Filipa Koraća i Luke Bojovića. Milić je ubijen 2018. u eksploziji bombe na Autokomandi.

Afera Jajinci ostala je upamćena po čuvenim rečima tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića po kome je “policija povezala neka lica sa nekim prostorima, neka lica sa nekim predmetima, a neka lica sa drugim licima koja su bila umešana u takva dela”.

U svakom slučaju u avgustu naredne godine Više javno tužilaštvo donelo je odluku o tome da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka u slučaju Jajinci i to nakon što je glavni policijski inspektor zatvorio operativnu obradu u ovom slučaju.

Dijana Hrkalović o ovoj insceniranoj aferi nikada nije saslušana, ali možda sada progovori Belivuk.

Izbori u Nikšiću

Na informativnom razgovoru na koji je bio priveden 29. januara Veljko Belivuk je pred inspektorima SBPOK izjavio da je kod Radoja Zvicera putovao kako bi se dogovorili na koji način da pomognu predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću pred izbore u Nikšiću. Nikšić je inače Đukanovićev rodni grad i za njega i njegov DPS je jako bitno da pobede na izborima u martu. Belivuk i Marko Miljković su imali zadatak da pomognu novcem izbore, ali i angažovanjem u „ubeđivanju“ glasača.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve