Vesti
16.05.2022. 14:57
Beta

Odlučeno

SPC: Puno kanonsko opštenje sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

crkva, pravoslavna crkva, Kosovo
Izvor: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Srpska pravoslavne crkva (SPC) saopštila je da uspostavlja puno liturgijsko i kanonsko opštenje sa Makedonskom pravoslavnom crkvom - Ohridska Ahiepiskopija jer je prihvatila status najšire moguće autonomije dodeljen 1959. godine, navodeći i da je dijalog o "eventualno konačnom statusu eparhija u Severnoj Makedoniji legitiman i realan".

U saopšenju Sabora navedeno je da je to odlučio nakon što je primio "akt Svetog Arhijerejskog Sinoda 'Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske Arhiepiskopije' kojim ista prihvata opštepriznati kanonski status, dodeljen joj 1959. godine od strane Svetog arhijerejskog sabora SPC i izražava nadu da će SPC bratoljubivo rešavati i rešiti i pitanje njenog konačnog kanonskog statusa, čemu treba da usledi svepravoslavno saglasje i prihvatanje toga statusa".
 

"Sa blagodarnošću Gospodu i sa radošću Sabor pozdravlja prihvatanje opštepriznatog kanonskog statusa, a to je status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, dodeljen još 1959. godine", navedeno je u saopštenju.
 

Kako je saopšeno, "pošto su ovim uklonjeni razlozi za prekid bogoslužbenog i kanonskog opštenja, izazvani jednostranim proglašenjem autokefalnosti 1967. godine, vaspostavlja se puno liturgijsko i kanonsko opštenje".

"Vaspostavljanjem jedinstva na kanonskim osnovama i pod uslovima važenja kanonskog poretka na čitavom području SPC dijalog o budućem i eventualno konačnom statusu eparhija u Severnoj Makedoniji nije samo moguć nego je i celishodan, legitiman i realan", istakla je SPC.

Navedno je i da "u dijalogu o njihovom budućem i eventualno konačnom kanonskom statusu SPC će se rukovoditi samo i isključivo eklisiološko-kanonskim i crkveno-pastirskim načelima, merilima i normama, ne mareći za 'realpolitičke', 'geopolitičke', 'crkvenopolitičke' i druge slične datosti ili za jednostrane inicijative i ne podležući ničijim uticajima ili pritiscima".

"I, naposletku, Sabor nema nameru da posle rešavanja statusa uslovljava novu sestrinsku Crkvu ograničavajućim klauzulama u pogledu opsega njene jurisdikcije u matičnoj zemlji i u dijaspori, uz preporuku istoj da pitanje svog zvaničnog naziva reši u neposrednom bratskom dijalogu sa jelinofonim i ostalim pomesnim Pravoslavnim Crkvama", poručio je Sabor SPC.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Svetinje na Kosovu i Metohiji baština SPC ali i čitavog sveta"
Porfirije

Patrijarh Porfirije

05.05.2022. 11:50

"Svetinje na Kosovu i Metohiji baština SPC ali i čitavog sveta"

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je da svetinje na Kosovu i Metohiji, poput manastira Visoki Dečani i Pećke patrijaršije, pripadaju SPC ali i da su kulturna baština "čitavog sveta".
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with rain
21°C
20.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve