Vesti
24.08.2021. 12:49
Tanjug

Modernizacija železnice

Spojena pruga između Stare Pazove i Novog Sada: Bolja nego u Švajcarskoj

voz, 24. 8. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Spajanjem železničkog koloseka na deonici Stara Pazova - Novi Sad na vijaduktu u plovnom delu Dunava, svečano je obeležen završetak građevinskih radova na toj deonici, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog direktora RŽD-a Olega Belozjorova.

Do mesta na kojem je kolosek spojen, predsednik i predstavnici ruskih partnera došli su vozom, komentarišući da pruga "izvanredno izgleda". Mašinovođa, koji je upravljao vozom, istakao je da je da taj posao radi već 30 godina i da samo može da poželi da se vozi ovakvom prugom.

"Vozio sam na raznim prugama, ali ovako nešto nisam imao", dodao je on. Vučić je rekao da je presrećan kada tako nešto čuje. Dodao je da pruga bolja nego u Švajcarskoj.

Ministar saobraćaja Tomislav Momirović istakao je da je reč o najmodernijoj pruzi u Srbiji.

Prvi zamenik direktora RŽD Mansurbek Sultanov istakao je da je ta kompanija spremna da radi dalje u Srbiji. 

Pogledajte fotografije: 

"Možete da pregovarate o pruzi Valjevo-Priboj-Vrbnica, to je mnogo važna pruga zbog Kosjerića, Priboja. Ovo je prelazak iz prošlosti u budućnost. Ovo je drugačija, nova Srbija, drugo lice Srbije. Nije važno šta god ko mislio u politici, ovo neverovatna lepota. Za uživanje", rekao je Vučić i dodao da uskoro kreće deonica pruge Beograd - Batajnica.

"Testiraćemo sekciju po sekciju. Testiranje ove deonice u januaru, a krajem februara očekujemo da putnici krenu. Imaćemo vrhunske vozove, dabldekere", rekao je Vučić.

Naveo je da prvi voz treba da stigne do kraja oktobra i da će biti među najmodernijim u Evropi.

Ruska kompanija "RŽD Internešnal" završila je građevinske radove na izgradnji najdužeg železničkog vijadukta u Srbiji u plavnom delu Dunava i tunela "Čortanovci" više od pola godine pre planiranih rokova. Vijaduk i tunel su deo prve brze pruge Beograd – Budimpešta.

Radovi na izgradnji vijadukta počeli su 1. novembra 2017. godine, njegova dužina je tri kilometara, a visina pojedinih stubova oko 26 metara. Vijadukt je projektovan na izlazu iz tunela Čortanovci ispred Sremskih Karlovaca i proteže se u plavnom delu Dunava.

Tunel Čortanovci predstavlja dve paralelne cevi ukupne dužine 2,2 kilometara. Radovi na njegovoj izgradnji počeli su septembra 2017. godine i završeni su sedam meseci pre roka.

U aprilu su oba objekta uspešno prošla inspekciju Ministarstva građevinarstva za usklađenost sa projektnim rešenjima.

Pre puštanja objekata u rad biće izvedeni radovi na ugradnji kontaktne mreže, gornjeg stroja koloseka, a takođe će biti sprovedena ispitivanja pre puštanja u rad, koja su planirana za jesen.

RŽD Internešnal vrši modernizaciju i izgradnju železnica u Srbiji od 2014. godine, u okviru Ugovora, potpisanog 2013. godine. Ukupna vrednost ugovora iznosi 941 miliona dolara, od čega se 800 miliona finansira iz sredstava državnog izvoznog kredita, koji je Vlada Rusije odobrila Vladi Srbije.

Već je završena rekonstrukcija pruga Beograd - Pančevo, Resnik -Valjevo, a Srbiji je isporučeno i 27 dizel-motornih vozova ruske proizvodnje.

Deonica Stara Pazova - Novi Sad dužine je 40,44 kilometara pruge Beograd - Budimpešta, za brzine saobraćaja vozova do 200 kilometara na čas.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U voz, avion, bus... samo sa zelenom propusnicom
Korona, maska

Italija

06.08.2021. 19:00

U voz, avion, bus... samo sa zelenom propusnicom

Italijanska vlada je odlučila da učitelji moraju da imaju dokaz o imunitetu na kovid-19 pre nego što se vrate u učionice, a napravljena je i takozvana zelena propusnica koja je obavezna za putnike u vozovima, avionima, brodovima i međugradskim autobusima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve