Vesti
12.10.2021. 17:13
Tanjug

Samit nesvrstanih

Srbija domaćin pregovora Izrael - Palestina?

Palestina, Izrael
Izvor: Shutterstock

Ministar spoljnih poslova Palestine Rijald Malki izjavio je da je Samit Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu, na neki način, njegovo ponovno rođenje, dodajući da je za njih potpuno prirodno da čuju podršku država članica Palestini.

Malki je za Tanjug, u pauzi skupa, rekao da je Pokret tokom 60 godina imao uspone i padove, ali je u poslednjih nekoliko godina bio prilično tih.

“Zaista verujemo da je ovaj Samit ponovno rođenje pokreta, što je veoma važno, kada 120 zemalja članica žele nešto da urade, ali za to nisu u stanju. Ovaj sastanak je podstakao zemlje da razgovaraju o svojoj ulozi u u bipolarnom sistemu danas, između Kine i SAD, o tome da Pokret od 120 zemalja može da igra značajnu ulogu, ne samo politički, već i ekonomski”, rekao je Malki.

Srbija je, kaže, pružila priliku da se svi vrate tamo gde je Pokret i počeo, kao poziv na buđenje - imate moć, iskoristite je.

“Nadam se da će nas sastanak naterati da razmilsimo dublje o našim mogućnostima i prilikama koje možemo da iskoristimo”, rekao je Malki.

Tokom skupa je u više navrata pomenuto palestinsko pitanje, a brojni učesnici pružili su podršku težnjama Palestinaca da imaju svoju državu, a Malki kaže da je takva podrška prirodna.

“Od osnivanja smo videli kako su brojni oslobodilački pokreti doveli do nezavisnosti zemalja, koje su zatim postale članice različitih organizacija. Mi smo član organizacija, ali naša zemlja je pod okupacijom, jedina članica pod okupacijom. Zato očekujemo solidarnost i podršku ostalih članica i normalno je da čujemo tu podršku. I ne samo ovde, već i u UN”, rekao je Malki.

Na pitanja kada i kakvo rešenje za palestinsko pitanje može da se očekuje, kaže da je to važno pitanje, ali da nema precizan odgovor. Dodao je da je to pitanje otvoreno 73 godine, da okupacija traje 54, što je mnogo godina, u kojima su se pojedine generacije rodile, ali da takva situacija ne može da traje zauvek.

“Moramo da nađemo način da okončamo okupaciju. Pokušali smo u prošlosti da je okončamo oružjem, ali ne možemo da pobedimo Izrael, kao super vojnu silu. Zato smo se odlučili za pregovore”, rekao je Malki.

Međutim, prema njegovim rečima, međunarodna zajednica ne pomaže mnogo u postizanju sporazuma, dok Izreal, kaže, nije zainteresovan da nastavi pregovore.

“Kada će doći do toga, ne znam. Postoji konsenzus u međunarodnoj zajednici, u korist rešenja dve države, ali ako ta mogućnost nije prihvatljiva, moraćemo da tražimo druga rešenja”, rekao je palestinski ministar.

Na pitanje šta očekuje od Srbije, rekao je da je Srbija prijateljska zemlja, sa kojom Palestina ima dobre odnose, dodajući da je zadovoljan razgovorima sa predsednikom Srbije, predsednikom Skupštine Srbije, ministrom spoljnih poslova.

“Zadovoljan sam i obećanjima koja su nam data, posebno predsednika, koji je rekao da Srbija neće izneveriti Palestince, da će ih podržati. To je važno. Saglasili smo se o koracima koje treba preduzeti za unapređnje bilateralnih odnosa”, rekao je Malki.

On je istakao da je Srbija prijatelj i Izraela i Palestine, da uvek može da spoji dve strane, ukoliko one to žele, te da to nije nikakav problem.

"Da Srbija bude domaćin mirovnih pregovora Izraela i Palestine? Zašto da ne? Podržali bismo to, jer je važno da dve strane sednu zajedno, da se uspostavi poverenje. Srbija bi mogla da organizuje takav sastanak, da Palestina i Izreal razgovaraju, nemamo problem sa tim. Ako se tako nešto predloži, prihvatićemo", rekao je Malki.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Privredna komora Srbije od sada i u Izraelu
Izrael

Sedmo predstavništvo PKS

28.08.2021. 16:05

Privredna komora Srbije od sada i u Izraelu

Predstavništvo Privredne komore Srbije (PKS) počelo je sa radom ovog meseca u Izraelu, kao sedmo predstavništvo PKS u svetu.
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve